Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U utorak

Nakon finansijske nagodbe brod “Ever Given” napustio teritorijalne vode Egipta

Egipat je pristao na finansijsku nagodbu od 540 miliona dolara nakon što je Uprava kanala na početku spora zatražila oko 960 miliona dolara

Brod “Ever Given” pod zastavom Paname u utorak je napustio teritorijalne vode Egipta nakon što su ga 107 dana držale lokalne vlasti jer je je blokirao Sueski kanal, javlja Anadolu Agency (AA).

Prošle sedmice Uprava Sueskog kanala dovršila je postupke za puštanje ovog broda nakon što su postigli dogovor o finansijskoj nagodbi s vlasnikom broda.

Pomorski izvori rekli su za Anadolu Agency (AA) da je brod već uplovio u međunarodne vode Mediterana.

Egipat je pristao na finansijsku nagodbu od 540 miliona dolara nakon što je Uprava kanala na početku spora zatražila oko 960 miliona dolara.

Brod u vlasništvu japanske kompanije “Shoei Kisen KK”, dug oko 400 metara, usljed jakog vjetra i pješčane oluje nasukao se u Sueskom kanalu 24. marta, a nakon intenzivnih aktivnosti pomjeren je 29. marta, čime je kanal odblokiran za saobraćaj.

Brod je plovio iz Kine u Holandiju s gotovo 220.000 tona robe, a nesreća je izazvala krizu u svjetskom lancu snabdijevanja, posebno u Evropi.

Sueskim kanalom dugim 163 kilometara svakodnevno prolazi otprilike 30 posto svjetskog prometa kontejnerskih brodova i oko 12 posto ukupne svjetske globalne trgovine sve robe. Godišnje kroz taj umjetno prokopan kanal plovi blizu 18.000 brodova i glavna je pomorska ruta između Azije i Evrope.