Globus

Nuška Čakš Jager

Raste broj novih zaraza u Sloveniji, epidemiolozi strahuju od delta varijante

13/07/2021

U zadnje je vrijeme i dosta "importiranih" zaraza novim koronavirusom, najviše nakon povratka iz Španije, ali i iz Hrvatske i drugih destinacija, kazala je Čakš Jager

U Sloveniji je u protekloj sedmici zabilježeno 390 novih zaraza koronavirusom, skoro dvostruko više nego u sedmici prije toga, pa epidemiolozi upozoravaju na potencijalne rizike, posebno zbog širenja delta varijante u cijelom svijetu.

Brzina širenja delta varijante među zaraženima u svijetu je velika, kazala je epidemiologinja Nuška Čakš Jager iz Instituta za javno zdravlje, ponovno upozorivši i na slučaj skoro 700 slovenskih maturanata kod kojih je do sada potvrđeno 154 zaraza.

Vjerovatno je riječ o delta varijanti, što još treba dokazati senkvenciranjem, nakon što su se vratili s putovanja u Španiji.

Zato u sadašnjoj situaciji epidemiolozi ne preporučuju putovanja u zemlje gdje počinje dominirati delta virus, ali ni masovna okupljanja na muzičkim koncertima ili festivalima.

U zadnje je vrijeme i dosta “importiranih” zaraza novim koronavirusom, najviše nakon povratka iz Španije, ali i iz Hrvatske i drugih destinacija, kazala je Čakš Jager.

Kako u utorak prenose slovenski mediji, naučni institut “Jožef Štefan”, koji radi projekcije razvoja epidemije za vladu, smatra da bi delta varijanta koronavirusa u Sloveniji uskoro mogla postati dominantna jer se na senkvenciranim uzorcima u prošloj sedmici pojavljivala dva puta više nego u sedmici prije toga. Po procjeni epidemiologinje Mateje Logar zastupljenost te varijante među novozaraženima u Sloveniji trenutno od 20 do 28 posto.

Slovenska vlada u utorak je objavila da je u zadnja 24 sata potvrđeno 84 zaraza, odnosno da je bilo pozitivno 4,6 posto svih analiziranih uzoraka, dok je udio pozitivnih testova dan ranije bio samo 2,1 posto.

Podaci ministarstva zdravstva pokazuju da se u zadnje vrijeme pogoršavaju i neki drugi epidemiološki podaci, pa je 7-odnevni prosjek potvrđenih zaraza povećan na 61 slučaj, a isto tako i 14-dnevna incidencija broja zaraza na sto tisuća stanovnika, koja je porasla na 29.

S druge strane, hospitalizacije su u padu, pa je u bolnicama 39 covid pacijenata, od čega deset na intenzivnim odjelima, a u zadnja 24 sata nije bilo niti novih smrtnih slučajeva među oboljelima, prenosi Hina.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.