Broj izbjeglica Rohinja premašio 420 hiljada!

rohinje

Agencija UN za migracije /IOM/ saopštila je danas da je 421.000 ljudi izbjeglo iz Mjanmara u susjedni Bangladeš za manje od mjesec dana zbog bezbjednosne akcije čija su meta pripadnici muslimanske zajednice Rohinja.

Portparol IOM-a Joel Millman rekao je da svakog dana granicu pređe oko 20.000 ljudi. Ova agencija je glavna organizacija koja u Bnagladešu pomaže izbjeglicama od kada je kriza počela 25. augusta.

Portparol UNICEF-a Marixie Mercado rekla je da se procjenjuje da je iz Mjanmara u posljednjih 25 dana izbjeglo više od 250.000 djece, prenio je AP.

Millman je u obraćanju novinarima u Ženevi izjavio da je granicu prešlo najmanje 14.000 trudnica.

“Vjerovatno ih ima više, ali ovo je broj koji je potvrđen”, rekao je portparol IOM-a.

Grupe za zaštitu ljudskih prava kritikuju lidera Mjanmara Aung San Suu Kyi zbog nasilja, a ona je reagovala pozivanjem diplomata da obiđu sjevernu pokrajinu Rahine i lično steknu uvid u situaciju.

Suu Kyi je rekla u televizijskom obraćanju naciji da je većina muslimana u zoni sukoba sa lokalnim militantima ostala u svojim domovima i da je “više od 50 odsto sela netaknuto”.

Ona je dodala da njena administracija radi na normalizovanju situacije. Rohinje, sa druge strane, tvrde da ih državne snage bezbjednsoti protjeruju.