Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

korona virus

Broj mrtvih u svijetu premašio 4.000, cijela Italija je “crvena zona”

korona

Premijer Giuseppe Conte pozvao je u ponedjeljak sve Italijane da izbjegavaju putovanja zemljom kako bi se zaustavila epidemija koronavirusa i naredio “zabranu okupljanja”, proglasivši cijelu Italiju “zaštićenom zonom”

U svijetu je ukupan broj slučajeva zaraze koronavirusom premašio 114 hiljada.

Umrlo je više od 4.000 ljudi, a oporavilo se njih više od 64 hiljade. U BiH je potvrđen peti slučaj zaraze.

U Italiji je u posljednja 24 sata drastično porastao broj mrtvih i zaraženih u epidemiji koronavirusa uprkos uvođenju karantene u Lombardiji i drugim sjevernim regijama u nastojanju da se uspori širenje virusa, što je mjera koju je Svjetska zdravstvena organizacija nazvala odvažnom.

U Italiji je zaraženo 7.985 ljudi, a 463 osobe su umrle.

Italija je zabilježila najviše smrti od bolesti Covid-19 od svih drugih zemalja izvan Kine, gdje je u decembru počela epidemija.

Premijer Giuseppe Conte pozvao je u ponedjeljak sve Italijane da izbjegavaju putovanja zemljom kako bi se zaustavila epidemija koronavirusa i naredio “zabranu okupljanja”, proglasivši cijelu Italiju “zaštićenom zonom”.

“Potpisat ću odredbu koju mogu svesti na ‘Ostanite doma’. Neće više biti ‘crvene zone na poluotoku’. Cijela Italija će postati zaštićena zona”, istaknuo je na dramatičnoj konferenciji za novinare u sjedištu vlade.

Italijani će od utorka moći putovati samo na posao, te zbog medicinskih ili nekih drugih hitnih razloga, budući da mjere poduzete prije dva dana više nisu dovoljne, rekao je Conte.

“Više nema vremena za gubljenje. Podaci nam govore da bilježimo veliki rast slučajeva zaraze, hospitaliziranih na intenzivnoj njezi i nažalost umrlih. Moramo promijeniti navike i to sada”, upozorio je.

“Odlučio sam odmah poduzeti još strože i jače mjere”, nastavio je Conte.

Te nove drakonske mjere, koje premijer nije dodatno pojasnio, bit će precizirane u odredbi koja će stupiti na snagu u utorak u cijeloj Italiji, drugoj koronavirusom najzahvaćenijoj zemlji iza Kine s više od 9.000 slučajeva od kojih je 463 umrlo.

Mjere ne predviđaju ograničenja u javnom prijevozu, kako bi se jamčila ekonomska aktivnost i omogućio odlazak na posao, rekao je premijer Conte.

Ranije je bilo predviđeno da škole i fakulteti ostanu zatvoreni do 15. marta, što je sada produženo do 3. aprila.

Italijanski premijer je također naredio otkazivanje utakmica nogometnog prvenstva, kao i druge sportske događaje.