KCUS

Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Federaciji, zaražena pacijentica iz Zenice

koronavirus (1)

Riječ je o državljanki Bosne i Hercegovine koja je boravila u Lombardiji

Predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavorusa i ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić, potvrdio je u izjavi za Fenu da je danas otkriven prvi slučaj koronavirusa i u tom kantonu.

-Upravo smo dobili potvrdu da je nalaz pozitivan. Radi se o ženskoj osobi iz Zenice, koja je boravila u Italiji i koja je bila pod zdravstvenim nadzorom, odnosno u samoizolaciji. Imala je blaže simptome, a naše su je službe testirale i test je bio pozitivan. Sutra će biti smještena na Odjel za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica ili izolatorij u Stacionaru- kazao je Jupić.

On napominje kako je, s obzirom na širenje virusa u okruženju, bilo za očekivati da će stići i do Zenice, ali i da su pokazali da se ozbiljno bave borbom protiv koronavirusa.

-Da je nismo testirali i uzorak poslali u Sarajevo, ne bi ni bila evidentirana. Uglavnom, sve je pod nadzorom i nema mjesta panici – ističe Jupić, koji za sutra najavljuje novu sjednicu Kriznog štaba ZDK.

Prvi slučajevi oboljelih od virusa korona u našoj zemlji zabilježeni su u Banjoj Luci, a radi se o muškarcu i njegovom maloljetnom sinu.

Treći slučaj je bio muškarac iz Čelinca koji je doputao automobilom iz Italije zajedno sa muškarcem iz Banje Luke kojem je prvom utvrđeno da je pozitivan na koronavirus.

Četvrti slučaj potvrđen je danas, a zaražena je učenica iz Čelinca.