Banja Luka

Bursać dobio spor protiv muškarca koji mu je prijetio smrću

dragan bursac

Kako se navodi u presudi Osnovnog suda u Banjaluci iz septembra 2019. godine, optuženi A. B. iz Bosanske Gradiške je 7. augusta 2017. godine putem svog Facebook profila poslao ozbiljne prijeteće poruke Draganu Bursaću

Novinar i kolumnista Dragan Bursać dobio je spor protiv muškarca koji mu je prije više od dvije godine prijetio smrću.

Kako se navodi u presudi Osnovnog suda u Banjaluci iz septembra 2019. godine, optuženi A. B. iz Bosanske Gradiške je 7. augusta 2017. godine putem svog Facebook profila poslao ozbiljne prijeteće poruke Draganu Bursaću, kojima je „ugrozio sigurnost lica ozbiljnom prijetnjom da će njega lišiti života“.

Sudija Dalibor Kordić zaključio je da je A. B. na ovaj način počinio krivično djelo „Ugrožavanje sigurnosti“ iz člana 150 stav 1. Krivičnog zakona Republike Srpske te je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 600 KM, koju je optuženi dužan platiti u roku od pet mjeseci po pravosnažnosti presude. Optuženi je također dužan platiti i troškove postupka u iznosu od 150 KM u roku od 30 dana po pravosnažnosti presude.

Kako se navodi u obrazloženju presude, prilikom odmjeravanja kazne sudija je kao olakšavajuće okolnosti imao u vidu da je „optuženi priznao izvršenje predmetnog krivičnog djela i time doprinio ekonomičnosti i efikasnosti postupka, da je isti ranije neosuđivan, te da je otac maloljetnog djeteta sa posebnim potrebama“.

„Nakon bezmalo tri godine dobio sam sudski spor protiv osobe koja mi je prijetila smrću. Da li je trebalo čekati tri godine za očevidnu stvar? Nije. Kako god, ovo su mali koraci našeg sudstva i hoću da vjerujem da će i ono, kao i društvo u cjelini, biti korektiv u poštovanju različitosti“, napisao je Dragan Bursać nakon što je dobio presudu.

U BH novinarima i Liniji za pomoć novinarima, koji su bili uključeni u cijeli ovaj slučaj i sudski postupak, smatraju presudu „pozitivnim primjerom koji potvrđuje postojanje zakonskih mogućnosti kažnjavanja osoba koje putem interneta vrše nasilje i prijete novinarima“.

„Većina istraga i postupaka koji su se odnosili na prijetnje putem društvenih mreža do sada nisu na adekvatan način istraženi niti procesuirani od strane policije i pravosudnih organa. Imamo tek nekoliko primjera takvih presuda u korist novinara i novinarki u BiH. Presuda u korist novinara Dragana Bursaća je pozitivan primjer efikasnog postupanja i policije RS, koja je odmah nakon prijetnji privela osobu koja ih je napisala na Facebooku, ali i suda u Banjaluci koji je u razumnom roku donio prvostupanjsku odluku“, navode iz BH novinara.

Naglašavaju također kako očekuju da će „konačni ishod ovog krivičnog postupka biti u korist novinara Bursaća, čime bi se stvorila sudska praksa kažnjavanja prijetnji putem društvenih mreža, koje su sve brojnije i brutalnije, zbog čega bh. pravosuđe mora konačno prihvatiti svoj

dio obaveza i odgovornosti u zaštiti novinara, njihove sigurnosti i prava na slobodu izražavanja.“

Iz BH novinara ističu kako je ova presuda istovremeno i jasna poruka svima onima koji koriste govor mržnje i prijete putem interneta da se mogu suočiti sa krivičnim gonjenjem i kažnjavanjem, bez obzira što smatraju da online prostor nije zakonski regulisan.

„Presuda iz Banjaluke pokazuje da su prijetnje putem interneta obuhvaćene krivičnim zakonodavstvom i da svako onaj ko koristi neprimjeren govor ili ugrožava sigurnost drugog koristeći IT tehnologije, mora biti svjestan posljedica svoga postupka“, zaključuju iz BH novinara.

Pozivaju novinare i novinarke, kao i sve druge medijske djelatnike da prijavljuju prijetnje i napade Liniji za pomoć novinarima, gdje mogu dobiti besplatnu pravnu pomoć i advokata za vođenje sudskih postupaka pred sudovima.