Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Broj siromašnih u Rusiji raste, podrška Putinu pada

putin-660

Ruska državna agencija za statistiku je danas objavila da je broj ljudi koji žive u siromaštvu u Rusiji prošle godine porastao za skoro 20 posto.

Statistički podaci za prošlu godinu pokazuju da 19,2 miliona Rusa, što je oko 13 posto populacije, živi na ili ispod linije siromaštva sa 142 dolara mjesečno.

To je povećanje od 3,1 miliona u odnosu na 2014. godinu, prenosi agencija AP.

Istovremeno, bivši ruski ministar finansija Aleksej Kudrin je za agenciju Tass rekao da bi ruska privreda ove godine mogla da zabilježi pad od dva posto ako cijena nafte ostane niska.

Stopa povjerenja u rad predsjednika Vladimira Putina među običnim Rusima ‘opala’ je za 10 posto u prošloj godini i pored činjenice da je broj onih koji žele njegov reizbor u porastu, pokazale su ankete javnosti objavljene u ponedjeljak.

Sudeći po jednoj anketi, koju je objavio nezavisni Levada centar, 73 posto glasača izjavilo je da vjeruje Putinu, što je ‘pad9 s 83 posto u odnosu na istu anketu objavljenu godinu dana ranije, dok je 19 posto reklo da mu ne vjeruje, što predstavlja rast s ranijih 14 posto.

Agencija nije ponudila objašnjenje za očigledan pad povjerenja u Putinov rad, koje je ‘astronomsko’ prema zapadnim standardima.

On je profitirao na sukobima u Ukrajini i Siriji na kojima je povećao popularnost zahvaljujući njegovom insistiranju da je Rusija ponovo postala sila na svjetskoj pozornici na koju se mora računati.

Ruska ekonomija, ipak, u naglom je padu zbog zapadnih sankcija uvedenih Rusiji nakon ukrajinskog sukoba, a milioni Rusa trpe zbog pada životnog standarda, prenosi agencija Reuters.