Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Italija

Broj stradalih u padu kabine žičare porastao na 14, među njima i djeca

kabina

U trenutku pada u kabini je bilo barem 15 ljudi

Najmanje četrnaest osoba stradalo je u nedjelju usljed pada žičare u blizini jezera Maggiore u sjevernoj Italiji. Nesreća se dogodila tokom prevoza putnika iz odmarališta Stresa na obližnju planinu Mottarone u regionu Pijemont, prenosi BBC.

Walter Milan, drugi portparol alpske službe spasavanja, rekao je za televiziju RaiNews24 da je žičara ostala “zgužvana” nakon pada sa tako velike visine.

Uzrok incidenta i dalje je nejasan, ali lokalni izvještaji sugerišu da je kabal koji ju je nosio možda propao na oko 300 metara od vrha planine.

U trenutku pada u kabini je bilo barem 15 ljudi, navodi La Repubblica. Dvoje djece nakon nesreće je bilo u kritičnom stanju i prebačeno je u bolnicu u Torinu. Petogodišnje dijete zadobilo je teške povrede glave i prijelome nogu, dok je devetogodišnje dijete reanimirano i prebačeno na odjel intenzivne njege, gdje je nekoliko sati kasnije preminulo.

Corriere della Sera piše da je kabina pala na jednoj od najviših mogućih tačaka. Nagađa se da se radilo o visini od oko 20 metara. Do nesreće je došlo kada je popustio nosivi kabal, i to u trenutku kad je kabina bila gotovo stigla do vrha. Srušila se u šumu i udarila u stablo.

Žičara je zatvorena 2014. godine zbog generalnog remonta i ponovno je otvorena dvije godine kasnije. Radovi su koštali 4 miliona eura, piše Gazzetta.

Corriere della Sera objavio je imena žrtava današnje tragedije. To su: Amit Biran (30), Tal Peleg (26), Tom Biran (2), Barbara Cohen Konisky (71), Itshak Cohen (81), Mohammadreza Shahaisavandi (22), Serena Cosentino (27), Silvia Malnati (26), Alessandro Merlo (29), Vittorio Zorloni (54), Elisabetta Persanini (38), Angelo Vito Gasparro (45) i Roberta Pistolato (40).

Među žrtvama su Talijani, ali i strani turisti. Kako javlja Corriere, žrtve dolaze iz pet porodica, od kojih su dvije stanovale u Lombardiji, jedna u Emilia Romaniji i jedna u Calabriji. Informacije od 9-godišnjem djetetu koje je naknadno preminulo u bolnici zasad nisu objavljene.