Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bjelorusija

EU bijesna na Lukašenka zbog prizemljenja aviona, prijete mu sankcijama

lukasenko_belta_2020 (1)

Lukanšenko je ponovno sve iznenadio svojim potezom: Bjelorusija je avion Ryanaira prisilila na slijetanje kako bi uhapsila bjeloruskog opozicionog novinara. EU je u šoku i prijeti sankcijama

Dvije minute prije ulaska u zračni prostor Litve, avion Ryanaira na liniji Atena – Vilnius sa 170 putnika, presreli su MIG-ovi bjeloruskog vojnog avionstva i natjerali ga da sleti u Minsk. Opravdanje režima „posljednjeg diktatora Europe” Aleksandra Lukašenka: u avionu Ryanaira se nalazi bomba.

Istraga zbog otmice aviona

Ubrzo je međutim postalo jasno da je jedini razlog ove nezapamćene akcije bilo hapšenje bjeloruskog novinara i blogera Romana Protaseviča koji se nalazio u avionu i koji je već duže vrijeme trn u oku režima u Minsku, piše Deutsche Welle.

Bjeloruski Telegram news kanal Nexta, blizak opoziciji, govori o tome kako je Protasevič već bio praćen u Atini prije ulaska u avion. Lukašenko, koji bivšeg novinara Nexte optužuje zbog poticanja na nedozvoljene proteste, je već ranije izdao potjernicu za Protasevičem. Nexta govori o tome da je Lukašenko lično blogerima objavio rat.

Uhapšeni blgoer Roman Protasevič

Ryanair je u međuvremenu potvrdio da je njihov avion nakon prisilnog petosatnog boravka u Minsku, dobio dozvolu za polijetanje te da je u međuvremenu sletio u Vilnius. O hapšenju jednog od putnika Ryanair nije dao nikakve informacije.

Vlasti u Litvi su u međuvremenu pokrenule istragu zbog otmice aviona te je u toku večer ispitalo putnike. NATO je također zatražio međunarodnu istragu zbog „ozbiljnog incidenta”, Poljska govori o „državnom terorizmu”.

Zbog toga što su se u avionu nalazili i francuski državljani, Pariz je u nedjelju navečer na obavijesni razgovor pozvalo veleposlanika Bjelorusije u Francuskoj.

„Ovo neće ostati bez posljedica”

I u Bruxellesu su se u međuvremenu uzburkali duhovi, malo ko je vjerovao da je Lukašenko spreman na ovakav potez. „Potpuno je neprihvatljivo da se jedan avion na letu između Atine i Vilniusa prisiljava na slijetanje u Minsk. Povrede međunarodnih pravila o zračnom prometu neće proći bez posljedica”, poručila je.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u nedjelju navečer.

Predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel najavio je da će provokacija Minska i moguće sankcije protiv Lukašenkovog režima biti teme razgovora na izvanrednom samitu Vijeća u ponedjeljak navečer.

Prije toga je nekoliko predstavnika EU zemalja zatražilo konzekvence. „Da se jedan avion na letu između dvije članice EU-a pod izlikom prijetnje eksplozivnom napravom prisiljava na slijetanje je nezapamćeno zadiranje u civilni zračni promet u Europi”, saopćio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u nedjelju navečer. On je zatražio hitno puštanje opozicionog novinara na slobodu. Slično su se izrazili i kancelarski kandidati triju najvećih stranaka na predstojećim parlamentarnim izborima u Njemačkoj.

Djelo tajne službe

Bjeloruska opozicijska političarka Svetlana Tihanovskaja, koja živi u egzilu je osudila ovu akciju koju je, kako tvrdi, provela bjeloruska tajna služba. I ona se nalazi na potjernici režima u Minsku i sama se u nekoliko navrata koristila istom linijom od Atene do Vilniusa. Bivši bjeloruski ministar kulture a sada opozicioni političar u egzilu, Pavel Latuško tvrdi da je kontrola leta u minsku pilotu Ryanairovog aviona, zaprijetila obaranjem ako ne posluša naredbu za slijetanjem.