Potvrdio ministar

Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji porastao na 47

korona

Novi slučajevi potvrđeni su na ginekološkoj klinici UKC-a u Ljubljani, gdje su uvedene stroge preventivne mjere za zaštitu pacijenata i zaposlenih

Broj potvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom u Sloveniji se po zadnjim podacima povećao na 47, izjavio je u srijedu popodne na konferenciji za novinare ministar zdravstva Aleš Šabeder.

Po neslužbenim podacima, do sada je u Sloveniji napravljeno oko hiljadu testova na koronavirus, navodi Hina.

Po riječima ministra Šabedera, novi slučajevi potvrđeni su na ginekološkoj klinici UKC-a u Ljubljani, gdje su uvedene stroge preventivne mjere za zaštitu pacijenata i zaposlenih.

U ljubljanskoj regiji do sada je potvrđeno 27 slučajeva, 12 slučajeva na području Dolenjske i Bele Krajine (šire područje Novoga Mesta), po tri u Štajerskoj (centar Maribor) i na slovenskom Primorju (Koper), a dva zadnja slučaja su u Prekmurju (sa središtem u Murskoj Soboti), pojasnio je Šabeder.

Direktorica slovenskog Instituta za javno zdravlje Nina Pirnat izjavila je da je u međuvremenu potvrđen i jedan slučaj zaraze među stanarima doma za starije osobe u Metliki (Bela krajina).

Osim importiranih slučajeva unosa virusa, kojeg su donijeli oni koji su boravili u inozemstvu, već bilježimo i sekundarne, tercijarne i kvartarne slučajeve prijenosa infekcije u Sloveniji, pojasnila je.

Šabeder je kazao da mjera zatvaranja granice s Italijom za putnike koji dolaze iz te države još nije počela djelovati no da se pripremaju mjere za “provođenje smislenog i provedivog nadzora nad zdravstvenim stanjem putnika”.

Kontrolni punktovi na granici s Italijom u tom će se smislu postaviti na šest mjesta duž granice. To su granični prijelazi Rateče, Robič, Škofije, Vrtojba, Fernetiči i Krvavi potok, dok će ostali prijelazi biti zatvoreni.

Od danas je za koordinaciju provedbe mjera prevencije koronavirusa zadužen zapovjednik Civilne zaštite Srečko Šestan, koji je kazao da će stožer civilne zaštite u operativnom sastavu početi djelovati u četvrtak te da očekuje djelovanje potpornih skupina, u prvom redu zdravstvenih stručnjaka.

Slovensko “Delo” navodi da će jedna parlamentarna zastupnica, koja je boravila u Italiji na skijanju u vrijeme širenja zaraze, ostati kod kuće zbog sumnje na koronavirus, a isto se odnosi i na dvije službenice parlamenta.

Slovenski mediji danas pišu i da je otvoreno pitanje kako reagirati na činjenicu da je u slovenske vrtiće u graničnom području s Italijom upisano nekoliko desetaka djece koju u vrtiće dovoze njihovi roditelji Talijani.

Slovenske škole i vrtići i dalje rade, jer se smatra da je faza razvoja koronavirusa u Sloveniji još pod kontrolom, ali je danas preventivno za dva tjedna zatvorena osnovna škola u mjestu Kamnik kod Ljubljane, budući je jučer testom potvrđeno da je jedna od učiteljica pozitivna na infekciju.