Globus

generalni direktor WHO-a

Broj žrtava koronavirusa porastao na 909, strahuje se od “veće vatre”

10/02/2020

Ghebreyesus je podsjetio da je do sada potvrđeno 40.235 slučajeva zaraženosti, od kojih je u 24 druge zemlje potvrđeno 319 slučajeva

Napredni tim medicinskih stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) stigao je u Kinu kako bi pomogao u ispitivanju širenja zaraze koronavirusom, nakon što je broj žrtava porastao na 909, izjavio je generalni direktor Organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

On se vratio iz posjete Kini krajem januara, tokom koje se sastao sa predsjednikom Kine Xi Jinpingom. Tokom posjete je potpisan i sporazum o slanju međunarodne misije.

Na odobrenje kineske Vlade čekalo se skoro dvije sedmice, a Ghebreyesus je ranije najavio da će u Kinu otputovati između deset i 15 stručnjaka WHO.

Ghebreyesus je podsjetio da je do sada potvrđeno 40.235 slučajeva zaraženosti, od kojih je u 24 druge zemlje potvrđeno 319 slučajeva.

On je izrazio zabrinutost zbog izvještaja o prenošenju virusa sa jedne osobe na drugu, i to u slučajevima lica koja nisu putovala u Kinu.

Generalni direktor WHO je naglasio da se radi o slučajevima u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

“Otkrivanje manjeg broja slučajeva moglo bi predstavljati varnicu koja će postati velika vatra. Ali za sada je to samo varnica i naš cilj ostaje kontrolisanje širenja zaraze”, napomenuo je Ghebreyesus i pozvao sve zemlje u svijetu da preduzmu zdravstvene mjere sa ciljem sprečavanja “veće vatre”.

Ghebreyesus je upozorio da je virus korona zajednički neprijatelj, koji se može pobijediti samo zajedničkim snagama.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.