ispunili uslove

Bugarska i Rumunija tehnički spremne za pristup Schengenu

schengen (1)

Po njegoviom riječima, nema razloga da Rumunija i Bugarska budu razdvojene kada se pridruže Schengenu

Sa Schengenom, stvari se odvijaju u pravom smjeru, i to je najviše zahvaljujući naporima prelazne vlade koja je potegnula “zaboravljenu temu”, izjavio je vršilac dužnosti bugarskog ministra pravde Krum Žarkov za stanicu Nova TV povodom predstojeće posjete eksperata Evropske komisije Bugarskoj, koji će provjeriti provedbu Schengenskog zakonodavstva.

Sudeći po Žarkovu, zemlje koje opstruiraju bugarski pristup Schengenskoj zoni sve teže nalaze argumente za to.

Ova posjeta je dobrovoljna – mi, skupa s Rumunijom, zahtijevali smo od njih da im pokažemo još jednom da smo spremni sa svim tehničkim parametrima – dodao je Žarkov, javila je Bugarska novinska agencija (BTA).

Po njegoviom riječima, nema razloga da Rumunija i Bugarska budu razdvojene kada se pridruže Schengenu.

– Ne vidim razloga zašto bi Rumunija imala bolju priliku od nas. Imamo ista prava – kazao je Žarkov.

Dodao je da napore na bugarskom pristupu Schengenu treba nastaviti naredna vlada. Ta odluka je politička i njene posljedice su praktične, sudeći po ministru Žarkovu.

– Očigledno postoji snažan migrantski pritisak na bugarsko-turskoj granici, i trebali bismo je osigurati snagama koje posjedujemo, i nećemo ih raštrkavati na unutrašnje granice – izjavio je Žarkov.

– Bugarska je zaradila pravo na dublje integracije u evropskom prostoru, koje su od ključnog značaja i za Evropu i za Bugarsku – dodao je ministar.