Globus

stefan janev

Bugarski ministar bit će smijenjen zbog izjave o ratu u Ukrajini

28/02/2022
Foto: Slobodenpecat.mk

Njegovu izjavu Petkov je kritikovao rekavši da nijedan od njegovih ministara nema pravo na "vlastitu vanjsku politiku, posebno na Facebooku" niti vjeruje da je njihov ostanak na dužnosti direktno povezan sa stabilnošću vlade

Bugarski premijer Kiril Petkov rekao je da će smijeniti ministra odbrane Stefana Janeva nakon što je njegovo odbijanje da rusku invaziju nazove ratom potaknulo pozive na smjenu.

Petkov je rekao da će se koalicijska vlada sastati tokom dana i glasati o ministrovoj smjeni i predložiti novog ministra odbrane. Petkov je rekao da su se svi koalicijski partneri složili da se Janeva smijeni.

“Moj ministar odbrane ne može koristiti riječ operacija umjesto riječi rat. Ne možete to nazvati operacijom kada su hiljade vojnika s jedne i druge strane već ubijene”, rekao je Petkov u televizijskoj izjavi.

“Bugarski interes nije u tome da pognemo glave… Kad vidimo nešto s čime se ne slažemo, nešto toliko očito, ne možemo šutjeti”, rekao je Petkov.

U objavi na Facebooku kasno u nedjelju Janev je napisao da je “meta ciljanog napada, s planom da ga se zamijeni nekim ko bi bio otvoreniji za odluke koje služe stranim interesima i mogle bi ugroziti sigurnost Bugarske”.

Njegovu izjavu Petkov je kritikovao rekavši da nijedan od njegovih ministara nema pravo na “vlastitu vanjsku politiku, posebno na Facebooku” niti vjeruje da je njihov ostanak na dužnosti direktno povezan sa stabilnošću vlade.

Petkov je rekao da Bugarsku, članicu EU i NATO-a, njezini zapadni saveznici ne prisiljavaju ni na kakve odluke, ali je istaknuo kako najveća garancija sigurnosti crnomorske zemlje leži u jedinstvu s ostalim članicama Europske unije.

Petkov je u decembru bio prisiljen objasniti da Bugarska još nije razgovarala o raspoređivanju NATO-ovih snaga u zemlji kao odgovor na gomilanje ruskih snaga na ukrajinskoj granici nakon što je Janev na Facebooku objavio kako vjeruje da takve snage nisu potrebne.

Komentari

Autor: Hina

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.