Globus

većinom glasova

Bugarski parlament ukinuo veto Sjevernoj Makedoniji na početak pregovora za pristupanje EU

24/06/2022

- Odluka je usvojena sa 170 glasova za, 37 je bilo protiv, a 21 uzdržan - rekao je potpredsjednik Parlamenta Atanas Atanasov nakon glasanja

Bugarski parlament odobrio je danas ukidanje veta te zemlje na otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Sjevernom Makedonijom, što je pitanje koje je visoko na dnevnom redu tekućeg samita EU u Briselu.

– Odluka je usvojena sa 170 glasova za, 37 je bilo protiv, a 21 uzdržan – rekao je potpredsjednik Parlamenta Atanas Atanasov nakon glasanja.

Prijedlog otvara put vladi da deblokira početak pregovora u zamjenu za garancije EU da će Sjeverna Makedonija udovoljiti zahtjevi Bugarske u vezi sa dugotrajnim historijskim i jezičkim sporovima.

U odluci se navodi da Sjeverna Makedonija mora uključiti Bugare u svoj ustav “na ravnopravnoj osnovi sa drugim narodima”, potpisati bilateralni protokol i “efikasno provesti” ugovor o prijateljstvu, dobrosusjedstvu i saradnji iz 2017. godine, okončavajući govor mržnje.

– Na kraju krajeva, u našem je interesu da zapadni Balkan, Sjeverna Makedonija i Albanija, dobiju perspektivu za pridruživanje EU – rekao je Hristo Ivanov, kopredsjedavajući desničarske stranke Demokratska Bugarska koja je dala prijedlog tokom debate.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.