Globus

Apokaliptični prizori iz italije

Bujice nose automobile, srušene zgrade i kuće, traga se za najmanje 13 nestalih

26/11/2022
Foto: Twitter

“Za sada nema potvrđenih smrti, operacije spašavanja su teške zbog opasnih uvjeta”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Matteo Piantedos novinarima

Spasilačke službe tragaju za 13 osoba nestalih u odronu tla na talijanskom otoku Ischiji, javljaju agencije, a ministar unutarnjih poslova rekao je da zasad nema potvrđenih žrtava čime je opovrgnuo raniju izjavu svog kolege o osmero mrtvih.

“Za sada nema potvrđenih smrti, operacije spašavanja su teške zbog opasnih uvjeta”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Matteo Piantedos novinarima.

Nešto ranije, potpredsjednik vlade i ministar infrastrukture Matteo Salvini, ujedno čelnik protuimigrantske stranke Liga, rekao je novinarima u Milanu da je potvrđena smrt osam osoba pri odronu izazvanog obilnim kišama.

Vlasti su pozvale građane da ne izlaze iz svojih domova.

Odron izazvan obilnom kišom u subotu rano ujutro zatrpao je neke zgrade i automobile, izvijestila je novinska agencija Ansa.

Italijanska vatrogasna brigada objavila je na Twitteru da je “u toku potraga za nestalim osobama” u mjestu Casamicciola Terme na sjeveru otoka.

Odron je povukao u more jedan automobil, a dvoje putnika je spašeno, dodali su vatrogasci.

Casamicciola Terme, ljetovalište koje zimi ima tek 8000 stanovnika, pretrpjelo je 2017. godine potres u kojem su dvije osobe poginule.

Isti je gradić bio sravnjen sa zemljom u vrlo snažnom potresu 1883. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.