sjedinjene američke države

Čak 47.000 novih slučajeva korone u jednom danu, pojavila se tri nova epicentra zaraze

korona sad

Kalifornija, Teksas i Arizona su novi epicentri zaraze u SAD i bilježe rekordan broj inficiranih

Broj novih slučajeva oboljenja kovid-19 u SAD povećan je za preko 47.000 tokom prethodnog dana, pokazuju zvanični podaci, što je najveći dnevni rast od početka pandemije, a vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti upozorio je da bi ovaj broj uskoro mogao biti udvostručen.

Kalifornija, Teksas i Arizona su novi epicentri zaraze u SAD i bilježe rekordan broj inficiranih.

“Jasno je da sada nemamo potpunu kontrolu. Veoma sam zabrinut jer bi ovo moglo da postane veoma loše”, izjavio je pred senatskim komitetom doktor Anthony Fauci, šef Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Fauci je rekao da bi dnevni broj novih slučajeva mogao da dostigne 100.000 ukoliko se širom zemlje ne preduzme napor da se virus obuzda.

“Ne možemo se samo fokusirati na ona područja koja imaju porast. Ugrožena je čitava zemlja”, rekao je on.

Fauči je dodao da nema garancija da će biti napravljena vakcina, ali da su prvi podaci obećavajući.

“Nadamo se da će doze biti dostupne do početka sljedeće godine”, rekao je ovaj zdravstveni zvaničnik.

Broj novih slučajeva kovida-19 se više nego udvostručio u najmanje deset američkih država u junu, uključujući Teksas i Floridu. U dijelovima Teksasa i Arizone ponestaje slobodnih kreveta na odjeljenjima za intenzivnu njegu.

Više od 126.000 Amerikanaca je umrlo od virusa korona, a milioni su izgubili radna mjesta jer su vlasti zatvarale javni život i privredu. Ekonomija je doživjela veliki pad u prvom kvartalu, a očekuje se da će učinak biti loš i u drugom kvartalu.