Campbell, Omura i Tu dobitnici Nobelove nagrade za medicinu

nobelova-medicina123

Trojica naučnika iz Irske, Japana i Kine u ponedjeljak su dobili Nobelovu nagradu za medicinu zbog otkrića koja su pomogla liječnicima u borbi protiv malarije i infekcija izazvanih parazitskim glistama.

Nobelov žiri u Stockholmu dodijelio je prestižnu nagradu Williamu Campbellu, rođenom u Irskoj, Satoshi Omuri iz Japana i  Youyou Tu – prvom kineskom laureatu za medicinu u istoriji Nobelove nagrade.

Žiri je naveo Campbella i Omuru kao laureate zbog otkrića nove terapije protiv zaraza koje izazivaju parazitske gliste, dok je Tu nagrađen zbog nove terapije protiv malarije.

– Dva otkrića pružila su čovječanstvu moćna nova sredstva za borbu protiv bolesti koje pogađaju stotine miliona ljudi godišnje. Rezultati u vidu poboljšanog ljudskog zdravlja i smanjenja patnji su nemjerljivi – navodi komitet u obrazloženju nagrade.

Nagrada za medicinu prva je Nobelova nagrada koja se objavljuje. Dobitnici nagrada za fiziku, hemiju i mir bit će objavljeni tokom ove sedmice. Nagrada za ekonomiju bit će objavljena narednog ponedjeljka. Nije određen datum za nagradu za književnost, ali se očekuje da će ona biti objavljena u čretvrtak, prenosi AP.