Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska

Capak sjedio na kutiji vakcina protiv koronavirusa, pa se izvinjavao

Jadranka Kosor napisala je kako ‘nije viđeno u ostalih 26 država EU da glavni epidemiolozi sjede na kutijama vakcina’, dok je saborska zastupnica Dalija Orešković navela da bi trebao biti smijenjen.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak danas se saopćenjem oglasio o fotografiji na kojoj sjedi na kutiji vakcina, što je izazvala burnu reakciju javnosti, istaknuvši da je kutija bila prazna te izrazivši žaljenje jer je to postalo važnija vijesti od one da je vakcina  stigla.

U Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je jutros u 6 sati pristiglo prvih 9.750 doza vakcina protiv koronavirusa kompanije Pfizer-BioNTech, a na mrežnim stranicama Zavoda je objavljeno nekoliko fotografija, među kojima i direktora Capaka kako sjedi na jednoj od kutija, u kojima je dopremljena vakcina.

Fotografija je potaknula raspravu na društvenim mrežama te izazvala niz negativnih komentara. Bivša premijerka Jadranka Kosor napisala je kako ‘nije viđeno u ostalih 26 država EU da glavni epidemiolozi sjede na kutijama vakcina’, dok je saborska zastupnica Dalija Orešković navela da bi trebao biti smijenjen.

U odgovoru na te objave Capak je objavio saopćenje u kojem je naglasio kako se iskreno obradovao dolasku vakcina, i da je kutija naravno bila prazna.

“Kao čovjek koji se, kao i veliki broj građana naše zemlje, iskreno obradovao prispijeću toliko iščekivanog spasonosnog cjepiva, ne bih želio da jedna fotografija zasjeni veličinu trenutka kada je u Hrvatsku rano jutros napokon stigla prva pošiljka cjepiva protiv bolesti COVID-19”, naveo je Capak.

Objašnjava da je sa saradnicima dočekao isporuku u ranim jutarnjim satima, spremili su vakcine u za to predviđene komore, a potom, “s velikim olakšanjem”, zabilježili nekoliko fotografija.

“Na jednoj od njih, među mnogima koje su postale dostupne javnosti, sjeo sam na kutiju u kojoj u tom trenutku nije više bilo cjepiva, već je ono bilo spremljeno, te sam prstom pokazao u etiketu na kutiji s jedinom misli: ‘Evo, konačno je stiglo! Tu je!’ “, naglsio je Capak.

Direktor HZJZ-a izrazio je i žaljenje što je u medijima ova fotografija postala važnija od vijesti da je vakcina protiv koronavirusa stiglo u Hrvatsku, “kao i od pregršt drugih fotografija koje svjedoče o tom, možemo slobodno reći, istorijskom trenutku”.

“Svim onim čitateljima i građanima kojima je možda ova fotografija i njena interpretacija u medijima ostavila pogrešan dojam, iskreno se ispričavam”, saopćio je Capak.

Sutra, 27.decembra, će vakcina krenuti u distribuciju po županijama, a u Zagrebu bi prva vakcinisana osoba trebala biti korisnik ili korisnica Doma za starije i nemoćne na Trešnjevci.