Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Car je go”: Šetnja u Beogradu “protiv diktature” Aleksandra Vučića (FOTO)

protest protiv vucica (6)

Predsednik socijaldemokratske stranke (SDS) i bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras da je “došlo vreme da se opozicija u Srbiji ujedini”, javlja Anadolu Agency.

Tadić je na protestu “protiv dikature” Aleksandra Vučića koji je održan u Beogradu, rekao da mu je čast što je sa građanima i opozicionim liderima na Trgu Republike i da očekuje da će jedinstvo opozicije koje je pokazano danas, biti građeno i ubuduće.

“Izbori za Beograd bi mogli biti prilika za ujedinjenje opozicije, i to bi mogla biti prva pretpostavka kraja autokratskog režima Aleksandra Vučića”, kazao je Tadić.

Brojni građani nosili su transparente “Ujedinjeni protiv dikature”, “Car je go”, “Aleka za maršala”, a među okupljenima bili su i predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković, Vuk Jeremić, lideri pokreta Dveri i Dosta je bilo, Boško Obradović i Saša Radulović, lider Pokreta za zdravu Srbiju Milan Stamatović, kao i nekadašnja predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić.

Nakon okupljanja na Trgu Republike, okupljeni su krenuli u šetnju centralnim gradskim ulicama, ka zgradi Radio televizije Srbije, a lideri opozicije pozvali su građane da se mirno “suprotstave političkom nasilju kojim Vučićev režim već pet godina unazađuje Srbiju i urušava osnovne temelje demokratije u državi”.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković je rekao da današnja inauguracija Aleksandra Vučića “nije pokazala ništa novo osim da je car promenio odelo”.

“U Srbiji postoje dva puta, jedan u kome društvo vode Vučić i njegov SNS, a to je put diktature i uništavanja slobode, a drugi je put slobode i demokratije za koji se zalažu ljudi koji su danas okupljeni na Trgu Republike”, rekao je Janković.

Inače, iz organizacije Protesta protiv dikature ranije je saopšteno da je mandat Aleksandra Vučića počeo očekivano i da je “bes jedina prirodna reakcija na
saznanje da su demonstrant i novinarka pretrpeli fizičko nasilje privatnog obezbeđenja na skupu pristalica Aleksandra Vučića, dok policija nije reagovala”.