Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Carter u Ankari: SAD podržava Tursku i jaku demokratiju

carter-turska

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Ashton Carter, koji boravi u posjeti Ankari, obišao je danas dio turskog parlamenta bombardovanog tokom pokušaja puča 15. jula, te poručio kako njegova zemlja podržava Tursku i jaku demokratiju, javlja Anadolu Agency (AA) .

Carter je nakon prijema kod turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, danas u Ankari, obišao i dio zgrade turskog parlamenta koji je bombardovan tokom pokušaja državnog udara 15. jula, a koji su izveli pripadnici terorističke organizacije FETO.

Cartera je o događanjima u noći 15. jula informisao turski ministar odbrane Fikri Isik, a američki ministar je u izjavi za medije uputio poruke saučešća porodicama poginulih u toj noći.

“Svako je u SAD-u i cijelom svijetu vidio snimke ljudi koji su se borili za demokratiju i slobode. Mislim da svako ima veliko poštovanje prema junacima i poginulima tokom ovog strašnog događaja”, rekao je Carter.

Istakao je kako je SAD dugo vremena snažan prijatelj i saveznik Turske, te dodao kako njegova zemlja “pruža podršku jakoj demokratiji i Turskoj”.

Carter je u okviru posjete Ankari održao i sastanke sa premijerom Turske Binalijem Yildirimom te turskim kolegom Fikrijem Isikom.