Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar vanjskih poslova

Cavusoglu: Upozorili smo sve zemlje da ratni brodovi ne prolaze kroz turski moreuz

cavusoglu AA (1)

Podsjetio je da u slučaju rata ovlasti u tjesnacima u potpunosti pripadaju Turskoj

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da je Turska upozorila sve zemlje da ratni brodovi ne prolaze kroz turski moreuz od početka rusko-ukrajinskog rata, javlja Anadolu Agency (AA).

“Upozorili smo sve priobalne i neobalne zemlje da ne šalju ratne brodove kroz moreuz”, kazao je Cavusoglu nakon sjednice kabineta u Ankari.

Podsjetio je da u slučaju rata ovlasti u tjesnacima u potpunosti pripadaju Turskoj.

“Ako Turska nije strana u ratu, zaraćene zemlje imaju ovlaštenje da ne šalju svoje brodove kroz moreuz. Ako se ratni brod vraća u svoju bazu u Crnom moru, prolaz nije blokiran. Mi samo primjenjujemo odredbe iz Konvencije iz Montroa”, kazao je Cavusoglu te dodao:

“Proveli smo ono što Konvencija iz Montroa nalaže, i provodit ćemo to i nadalje. Do danas nije bilo prolaza niti zahtjeva za prolaz kroz moreuz. Do sada, Rusi su pitali hoćemo li provesti Konvenciju iz Montroa, ukoliko bude potrebno. Rekli smo im da ćemo se striktno pridržavati sporazuma.”

Prema Konvenciji iz Montroa iz 1936. godine, Turska može spriječiti inostrane ratne brodove da prođu kroz turski moreuz tokom rata.