Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čeka da mu odsijeku glavu jer je bio na protestima kao dijete

ali-al-nimr-facebook

Apelacioni sud i vrhovni sud Saudijske Arabije odlučili su da kazne smrtnom kaznom Alija al Nimra zbog učešća u protestima prije četiri godine. On je u to vrijeme imao 16 godina. Sada ovaj mladić čeka da mu glava bude odrubljena, nakon čega će njegovo obezglavljeno tijelo biti prikazano u javnosti.

Među “zločinima” za koje je osuđen al Nimr su “nelojalnost prema vladaru”, “odlazak na marševe, demonstrcije i okupljanja usmjerena protiv države i skandiranje protiv nje”, kao i “korišćenje mobilnog telefona radi podsticanja demonstracija”.

Ali al Nimr je optužen i za skrivanje čovjeka koga je tražila policija, za to što mu je pomagao prilikom bijega i za napad na policiju kamenjem i Molotovljevim koktelima, iako povrede policajaca nisu poznate. On je porekao optužbe i na sudu je rekao da su mu policajci iznudili priznanje. Ali al Nimr je šiitskog porijekla, i mnogi smatraju da je to glavni razlog što ga je sunitska saudijska monarhija odlučila pogubiti.

al-nimr-supporters

Saudijska Arabija je jedna od tri zemlje koje još uvijek izvršavaju smrtnu kaznu nad ljudima koji su krivična djela počinili dok su bili djeca. Ovo praktikuju još i Sudan i Iran.

Saudijska Arabija je jedna od zemalja sa najvećim brojem pogubljenja ove godine – do sada je smrtna kazna izvršena na 135 osoba.

Sud ga je proglasio krivim u maju 2014. godine samo na osnovu priznanja koje je potpisao tokom ispitivanja, bez obzira na to što je rekao da su ispitivači sastavili priznanje i da ga je potpisao pod prinudom, a da nije ni pročitao. Članovi njegove porodice kažu da je on pristao na to samo zato što su mu ispitivači rekli da će ga nakon toga osloboditi.

Sada je njegov život u rukama saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza el Sauda, koji treba da odluči da li će da izvrši reformu pravnog sistema ili da odobri pogubljenja maloljetnih delikvenata.