Globus

sporni predsjednički izbori

Čelnici EU dogovorili uvođenje sankcija za 40 osoba iz Bjelorusije

02/10/2020

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kazala je nakon sastanka čelnika 27 zemalja članica da bi EU mogla uvesti sankcije Ankari ako se turske "provokacije i pritisci" nastave na istočnom Mediteranu

Čelnici Evropske unije u petak su dogovorili da će uvesti sankcije za oko 40 osoba iz Bjelorusije nakon što je Kipar odustao od protivljenja zbog zahtjeva da Unija kazni i Tursku zbog napetosti na istočnom Mediteranu.

“Imali smo dvostruku strategiju”, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel na konferenciji za novinare nakon prvog dana summita koji je završio iza ponoći.

“Izjavljujemo da želimo pružiti šansu političkom dijalogu. S druge strane izražavamo svoju čvrstoću na našim vrijednostima i podršci Grčkoj i Kipru. Spremni smo uključiti se u pozitivniji program s Turskom pod uvjetom da Turska želi sudjelovati pozitivnije s nama”, kazao je Michel.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kazala je nakon sastanka čelnika 27 zemalja članica da bi EU mogla uvesti sankcije Ankari ako se turske “provokacije i pritisci” nastave na istočnom Mediteranu.

Od spornih predsjedničkih izbora 9. augusta, za koje EU kaže da su bili nelegitimni, u Bjelorusiji se svakodnevno održavaju protesti.

Prema Michelu, sankcije EU usmjerene su na oko 40 ljudi – ne uključujući bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka – i mogu se odmah uvesti, prenosi dpa.

Neke su se države EU ranije zalagale za to da i Lukašenko, koji je vodio bivšu sovjetsku republiku više od četvrt stoljeća stavi na popis za sankcije.

Čelnici EU trenutno se nisu obvezali na daljnje sankcije, ali su ostavili otvorenu mogućnost otvorenu za budućnost.

Prethodna odgoda uvođenja sankcija bila je izvor neugodnosti za Bruxelles.

Brojne države EU, posebno one koje dijele granicu s Bjelorusijom, izrazile su svoju frustraciju zbog situacije koja je prethodnih sedmica proizašla iz veta Kipra.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.