Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vanredni sastanak

Čelnici EU potvrdili usvajanje paketa sankcija protiv Rusije

von der leyen AA (1)

Oni su ponovili da je nezakonita i neprihvatljiva odluka Ruske Federacije da prizna kao nezavisne entitete i pošalje ruske trupe

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća, Charles Michel, najavili su da će se u utorak usvojiti paket mjera kao odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U zajedničkoj izjavi se navodi na koga će se sankcije odnositi:

– one koji su umiješani u nezakonitu odluku;

– banke koje finansiraju ruske vojne i druge operacije na tim teritorijama,
ciljaju na sposobnost ruske države i vlade da pristupe kapitalu i finansijskim tržištima i uslugama EU;

– ograničavanje finansiranja eskalacione i agresivne politike;

– cilja trgovinu iz dva otcjepljena regiona ka EU i iz nje, kako bi se osiguralo da odgovorni jasno osjete ekonomske posljedice svojih nezakonitih i agresivnih akcija.

Von der Leyen i Michel su potvrdili održavanje vanrednog sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU u Parizu koji će početi u 16 sati gdje će biti denosene odluka o sankcijama.

Oni su ponovili da je nezakonita i neprihvatljiva odluka Ruske Federacije da prizna kao nezavisne entitete i pošalje ruske trupe u određene oblasti ukrajinske Donjecke i Luganske. Ova odluka, prema njima, krši međunarodno pravo, teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, ruske sopstvene međunarodne obaveze i dodatno eskalira krizu.

Američki predsjednik Joe Biden je u ponedjeljak (21. februar) potpisao izvršnu naredbu o uvođenju sankcija za dva separatistička regiona u istočnoj Ukrajini kojima je ruski predsjednik priznao samostalnost.