Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoki predstavnik

Schmidt u Srebrenici: Ne smijemo dozvoliti da sjećanje na žrtve izblijedi

schmidt srebrenica (1)

Visoki predstavnik je istakao važnost procesa pomirenja u bosanskohercegovačkom društvu i odnosa prema žrtvama i osobama koje su preživjele genocid u Srebrenici

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt je govorio danas na otvorenju izložbe u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložba, organizirana uz pomoć Balkanske istraživačke mreže i Ambasade Nizozemske, obuhvata stotinu ličnih priča osoba koje su preživjele genocid u Srebrenici, snimljenih u proteklih godinu dana, kao i artefakte i predmete koji su pripadali žrtvama, navedeno je u saopćenju OHR-a.

Visoki predstavnik je istakao važnost procesa pomirenja u bosanskohercegovačkom društvu i odnosa prema žrtvama i osobama koje su preživjele genocid u Srebrenici, kao i sve druge ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

“Ne smijemo dozvoliti da sjećanje na žrtve izblijedi, da ga se okalja ili negira. Žrtve nisu samo brojke, već osobe sa svojim životnim postignućima kao i težnjama i snovima koji su ostali neostvareni. To je osnovni civilizacijski standard i ko god želi da bude smatran dijelom civiliziranog svijeta ne bi trebao imati problema s tim”, rekao je visoki predstavnik Schmidt.

U saopćenju se navodi kako proučavanje onoga što se dogodilo i zašto se dogodilo ne znači živjeti u prošlosti već se radi o utvrđivanju pravde i istine kako bi pomirenje imalo šansu i kako bi ljudi mogli živjeti mirno u sadašnjosti i budućnosti.

“Naslijeđe današnje generacije treba biti da budućim generacijama ne ostavi prepreke u razumijevanju onoga što se dogodilo u prošlosti. Kada poznajemo činjenice i ono što se dogodilo, imamo bolje izglede za dobru budućnost bosanskohercegovačkog društva, posebno za porodice žrtava i sve preživjele”, zaključio je visoki predstavnik.