Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čelnik CIA-e Mike Pompeo tajno se sastao s Kim Jong Unom

Mike Pompeo
Mike Pompeo

Direktor CIA-e Mike Pompeo nedavno je posjetio Sjevernu Koreju kako bi se sastao s njenim čelnikom Kim Jong Unom, u krajnje neoubičajenoj tajnoj posjeti neprijateljskoj zemlji koja se priprema za sastanak između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u roku od nekoliko sedmica.

Dvojica zvaničnika potvrdila su Pompeovo putovanje za Associated Press. Zvaničnici nisu bili ovlašteni da javno govore o tome i zatražili su da ostanu anonimni.

Washington Post, koji je prvi izvijestio o Pompeovom susretu s Kimom, navodi da se sastanak desio na uskršnji vikend – prije samo dvije sedmice, kratko nakon što je čelnik CIA-e imenovan za novog američkog državnog sekretara.

Trump, koji je domaćin japanskom premijeru Shinzo Abeu na svom imanju na Floridi, izjavio je da SAD i Sjeverna Koreja održavaju razgovore na “izuzetno visokom nivou” u pripremama za mogući samit s Kimom. Kazao je da se razmatra pet lokacija za sastanak, koji bi trebao da se održi početkom juna.

Glasnogovornica Bijele Kuće Sarah Huckabee Sanders izjavila je da Trump i Kim nisu direktno razgovarali.

Kimova ponuda za samit prvobitno je uručena Trumpu od Južne Koreje u prošlom mjesecu, dok je američki predsjednik šokirao mnoge prihvatajući je. Američki zvaničnici ukazali su da je tokom protekle dvije sedmice sjevernokorejska vlada direktno komunicirala s Washingtonom, poručujući kako je spremna da raspravlja o svom programu nuklearnog oružja.

To bi bio prvi samit između SAD i Sjeverne Koreje tokom više od šest decenija neprijateljstava od Korejskog rata. Sjevernokorejski program nuklearnog oružja i njeni kapaciteti da stvori balističke projektile predstavljaju rastuću prijetnju američkom kopnu.

SAD i Sjeverna Koreja nemaju zvanične diplomatske odnose, što komplicira aranžmane za kontakte između dvije vlade. Nije neuobičajeno za američke obavještajne zvaničnike da služe kao kontakt osobe u komunikaciji s Pyongyangom.