Sir Keir Starmer

Čelnik laburista u Velikoj Britaniji: Zaštitite škole od antivaksera

Svakim danom raste potražnja za cjepivom protiv koronavirusa
18.02.2021., Zagreb - Velika globalna potraznja za cjepivom protiv covida-19. Europska unija osigurala je najveci i najsiri portfolio narudzbi na svijetu - ukupno 1,485 milijardi doza od sest razlicitih proizvodjaca, s dodatnim opcijama za kupnju jos 780 milijuna doza. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Sir Keir je rekao da je “bolesno” što antivakseri šire “opasne dezinformacije” djeci, te je pozvao vladu da “hitno” ažurira zakon kako bi se nalog za isključenje mogao primjenjivati što prije u blizini ulaza u škole

Školska vijeća u Velikoj Britaniji bi trebala moći spriječiti antivaksere da protestuju ispred škola, rekao je čelnik laburista Sir Keir Starmer.

Sir Keir je rekao da je “bolesno” što antivakseri šire “opasne dezinformacije” djeci, te je pozvao vladu da “hitno” ažurira zakon kako bi se nalog za isključenje mogao primjenjivati što prije u blizini ulaza u škole.

Ministri su također izrazili zabrinutost zbog ovakvih dešavanja, piše BBC.

Ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je da je sloboda protesta temeljni dio demokratije, ali je izjavila za Daily Telegraph da je potpuno neprihvatljivo da se djeca, nastavnici ili roditelji zastrašuju i maltretiraju izvan škole od strane antivaksera te da se šire dezinformacije i opasne laži o programu vakcina koje spašavaju život.

Gotovo osam od 10 škola reklo je da su bile na meti antivaksera u nedavnom istraživanju sindikata Asocijacije školskih i fakultetskih vođa (ASCL).

Većina toga bila je putem e-pošte u kojoj se prijetilo pravnim postupkom, ali ASCL je rekao da je u nekim slučajevima osoblju prijetilo fizičkim ozljedama, a u drugim prilikama antivakseri su dobili pristup školskim stranicama.

Ranije ovog mjeseca, direktorica jedne škole u Gatesheadu rekla je da su antivakseri uznemiravali učenike tako što su im pokazali slike naizgled mrtve djece.