Globus

nije problem novac

Čelnik WHO-a pozvao SAD da još jednom razmisli o napuštanju organizacije

07/08/2020

Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je kako je SAD poznat po svojoj velikodušnosti i podršci te pozvao na jedinstvo kada je riječ o globalnom zdravlju

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus u četvrtak je pozvao Sjedinjene Američke Države (SAD) da još jednom razmisle o napuštanju UN-ovog tijela, javlja Anadolu Agency (AA).

”Veoma blisko smo sarađivali sa SAD-om, a koji je poznat po svojoj velikodušnosti i podršci kao i vodstvu kada je u pitanju globalno zdravlje. Njegovo vodstvo i podrška spasili su mnoge, mnoge živote”, rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros je tokom intervjua za televizijsku mrežu NBC pozdravio napore SAD-a u borbi protiv HIV-a i AIDS-a dok je još služio kao ministar zdravstva u Etiopiji.

”Problem nije u novcu, nije u pitanju finansiranje. Zapravo je veza sa SAD-om mnogo važnija, kao i njegovo vodstvo u inostranstvu. Rekao je sam više puta, ne možemo pobijediti ovog opasnog neprijatelja u podijeljenom svijetu. Trebamo jedinstven svijet“, rekao je Tedros referirajući se na borbu protiv novog tipa koronaviursa.

Pozvajući na evaluaciju ili procjenu kada je riječ WHO ili UN-ov sistem, Tedros je rekao kako istina može biti poznata i da se to može uraditi iznutra bez napuštanja organizacije.

”Trebamo zajedno graditi budućnost“, smatra on.

Američki predsjednik Donald Trump je 8. jula zvanično počeo povlačenje SAD-a iz WHO-a kada je obavijestio Kongres i UN o odluci koja bi trebala na snagu stupiti 6. jula 2021.

Potez je uslijedio nakon nekoliko mjeseci kritika koje je Trump uputio WHO-u navodeći kako je organizacija nedovoljno brzo i transparetno odgovorila kada se zaraza koronavirusa prvobitno pojavila u Kini prošlog decembra.

Koronavirus je odnio oko 710.000 života u 188 zemalja i regiona. Najteže su pogođeni SAD, Brazil, Indija i Rusija.

Podaci Univerziteta Johns Hopkins pokazuju kako je u svijetu koronavirusom zaraženo više od 18,8 miliona ljudi, a oporavilo se najmanje 11,4 miliona.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.