Cerar: Moguća ograda na granici s Hrvatskom

Miro Cerar

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u srijedu da spreman napraviti sve za zaštitu slovenskih nacionalnih interesa u migrantskoj krizi, te da ne isključuje postavljanje ograde na granici s Hrvatskom, ako to na svojoj granici sa Slovenijom učini Austrija.

“Kao predsjednik vlade spreman sam učiniti sve da zaštitim slovenske interese, mir i sigurnost naših ljudi”, kazao je Cerar u izjavi novinarima, nakon sastanka nacionalnog vijeća za sigurnost na kojemu je okupio svoje ministre, ali i predsjednike političkih stranaka.

“Ne želimo zidove u Europi, ali ako u to budemo prisiljeni, spremni smo već sutra postaviti tehničke zapreke na našoj granici s Hrvatskom”, kazao je Cerar, povodom vijesti da bi uskoro na svoju granicu sa Slovenijom Austrija mogla postaviti više kilometara ograde na graničnom prijelazu Šentilj/Spielfeld.

Cerar je članove vijeća upoznao s rezultatima mini-sumita u Bruxellesu o rješavanju izbjegličke krize tijekom koje je kroz Sloveniju prošlo 80-ak tisuća ljudi u 12 dana. Veliku većinu Austrija je do sada primila, što bi se po nekim najavama uskoro moglo promijeniti.

Cerar je rekao da će učiniti sve da zaštiti slovenske interese, pri čemu će nastojati humano postupati prema migrantima koji žele dalje na sjever, ali i držati pod kontrolom njihov priljev, kako stvari ne bi izbjegle kontroli.

Zato je Slovenija spremna i na “crne scenarije” i zaoštravanje kontrole ako se dogovori sa summita u Bruxellesu ne budu poštovali i ako Njemačka i Austrija zatvore svoje granice.
“Ako se te obveze ne budu poštovale, to će biti dokaz da europska politika ne funkcionira i morat ćemo postupno zaoštravati mjere kontrole na granici kako bi zapriječili izbjeglički val”, kazao je Cerar.

Cerar je najoštrije kritizirao čelnika oporbe i bivšeg premijera Janeza Janšu koji se nije odazvao na sastanak, navevši da Cerarova vlada sa svojim mjerama na granici kasni i zapravo sa zakašnjenjem uvodi ono što Janša predlaže već mjesecima, odnosno jačanje granične kontrole, kako bi se zaustavio priljev izbjeglica u schengenski prostor.

Cerar je rekao da Janša vodi nedržavotvornu politiku usmjerenu na stvaranje podjela među Slovencima.

“Danas nije vrijeme za takve podjele, ovo je vrijeme kad moramo biti državotvorni i raditi zajedno”, kazao je Cerar nakon sastanka vijeća za nacionalnu sigurnost.