Genetski test u borbi protiv raka dojke i jajnika uskoro u BiH

genetika

Oktobar je mjesec borbe protiv raka dojke, a kompanija Genoma tim povodom najavljuje da će za žene u BiH uskoro omogućiti tzv. serenity test kao najbolju prevenciju u borbi protiv raka dojke, ali i raka jajnika. Serenity test je najnapredniji genetski test za rano otkrivanje genetske predispozicije za rak dojke i rak jajnika.

– Analizom BRCA 1 i BRCA 2 gena, koji predstavljaju najznačajnije faktore genetskog rizika utvrđenih za rak dojke i rak jajnika, dobivamo informaciju da li nosimo genetsku predispoziciju za obolijevanje s pouzdanim rezultatima od 99,99 posto. Taj test otkriva nasljedne i nenasljedne mutacije, a uzorak za analizu se uzima jednostavnim brisom bukalne sluznice (bris sluznice usne šupljine) – navodi se.

Rak dojke je najsmrtonosniji rak kod žena, dok je rak jajnika peti najčešći rak kod žena. Najveći problem kod otkrivanja raka je nedostatak znakova i simptoma u ranom stadiju, koji dovode do kasne dijagnoze, liječenja, a samim tim i do niske stope preživljavanja pacijentica.

– Trenutne standardne procedure mogu samo detektirati već prisutne promjene u tkivu, koje ukazuju na već prisutnu tumorsku progresiju – navodi se.

Test serenity spašava živote identificirajući nosioce mutacija ranije, pa se stopa preživljavanja za rak dojke i jajnika drastično povećava, jer ranom detekcijom omogućava efikasnu preventivnu akciju prije nego se rak i razvije. Taj test bit će, kako se ističe, prekretnica u preventivnoj medicini.

– Serenity test kompanije Genoma, europskog lidera za genetske analize, žene u BiH moći će uraditi putem CryoSavea, vodeće europske i svjetske banke matičnih ćelija iz pupčane vrpce, koja se zajedno sa Genomom nalazi u Esperite grupaciji – saopćila je Family – Plus d.o.o., partner CryoSave-a i Genome za BiH.