Globus

Repubblica

Češka i Poljska “ukrale” isporuke za Italiju, podijelili ih svojim bolnicama

23/03/2020

Češka i Poljska zaustavile su isporuku iz Kine hitno potrebne medicinske opreme za Italiju, zemlju koja je žarište infekcije na evropskom tlu, tvrdi italijanski dnevnik Repubblica

U Evropskoj uniji za vrijeme epidemije virusa korona potpuno je nevidljiva evropska solidarnost, a jedan slučaj dokazuje da ona i ne postoji i da svaka zemlja gleda svoje interese, čak i na štetu drugih članica.

Češka i Poljska zaustavile su isporuku iz Kine hitno potrebne medicinske opreme za Italiju, zemlju koja je žarište infekcije na evropskom tlu, tvrdi italijanski dnevnik Repubblica.

Jedan transport zaštitnih maski i opreme zaustavljen je i zaplijenjen u Poljskoj, a drugi u Češkoj.

U prvoj isporuci koja je stigla iz Kine bilo je 680.000 maski i respiratori, što su češki carinici zaplijenili.

U češkim medijima, kako prenosi Repubblica, pisano je da je ta oprema ukradena u Češkoj i da je zbog toga zaplijenjena, a potom su objavljene slike na kojima se jasno vidi italijanska i kineska zastava.

Zaplijenjena oprema već je podijeljena češkim bolnicama, navodi list.

Preko Twittera je ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček priznao da se očigledno dogodila greška, i da je jedan “mali dio” isporuke bio humanitarna pošiljka Italiji.

Takođe i ministar spoljnih poslova Tomas Petriček priznao je grešku i kazao da zaplijena nije bila namjerna, te da se traže načini da se maske isporuče Italiji.

U Poljskoj su carinici, takođe, zaplijenili opremu namjenjenu za Italiju, u kojoj je bilo 23.000 maski.

Italijanske vlasti zvanično su rekle da se radi o “ozbiljnom i apsurdnom slučaju”, a Ministarstvo spoljnih poslova izvršilo je pritisak na kolege u Varšavi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.