Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Martin Dvorak

Češki ministar: Želimo vidjeti Kosovo u Evropskoj uniji što je prije moguće

Martin Dvorak
FOTO: radio.cz
Martin Dvorak

Kosovo je pod pritiskom da pokaže svoj pozitivan i konstruktivan stav u dijalogu sa Srbijom, a osim toga znam da Kosovo daje sve od sebe

Ministar evropskih poslova Češke Martin Dvorak, koji boravi u posjetu Prištini rekao kako se nada da će Kosovo uskoro postati dio Vijeća Evrope i EU, ali je dodao da su daljnje integracije te zemlje usko povezane s procesom dijaloga koji Kosovo vodi sa Srbijom.

“Češka podržava euroatlantske napore Kosova. Također sam zadovoljan što građani Kosova mogu putovati u Češku i druge zemlje jednako lako kao što sam ja danas došao. Češka je bila i nastavlja biti blizak prijatelj Kosova ali moram reći da su daljnje integracije u EU usko povezane s dijalogom s Beogradom”, rekao je Dvorak je na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s potpredsjednikom kosovske Vlade Besnikom Bislimijem.

“Kosovo je pod pritiskom da pokaže svoj pozitivan i konstruktivan stav u dijalogu sa Srbijom, a osim toga znam da Kosovo daje sve od sebe, ali i dalje vjerujem da je to najbolji način da bude sve bliže i bliže EU”, kazao je Dvorak.

Beslimi je istaknuo kako je potrebno da Evropska unija, što je prije moguće ukine trenutačne mjere protiv Kosova te da je najvažnije da se proces dijaloga odvoji od procesa integracije Kosova kako bi se fokus vratio na aspiracije Kosova ka EU.

“Kosovo ima potporu od 94 posto građana za integraciju u EU i smatramo da zaslužuje dobiti status zemlje kandidata. Pozdravljamo ovu suradnju i doprinos Češke Republike u ključnim procesima za Kosovo”, zaključio je zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi, prenose Reporteri.net.

S češkim ministrom evropskih poslova u srijedu se također susrela i kosovska predsjednica Vjosa Osmani koja je također istaknula potrebu ukidanja mjera EU-a protiv Kosova koje su, kako je kazala, nepravedne i sprječavaju ravnotežu u dijalogu.

Osmani je podsjetila kako je teroristički napad srpskih paravojnih snaga na Banjsku u rujnu prošle godine, organiziran uz potporu i pokroviteljstvo Srbije, a istodobno je bio pokušaj potkopavanja mira i stabilnosti, ne samo na Kosovu, već i cijelom zapadnom Balkanu.

Napad paravojne skupine Srba na selo Banjska na sjeveru Kosova u kojem je poginuo kosovski policajac i tri napadača te ih je više uhićeno dodatno je zakomplicirao odnose Beograda i Prištine. Kosovo je optužilo službeni Beograd da stoji iza tog napada a kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla drži da je krajnje vrijeme da tužiteljstvo u Prištini pokrene proces podizanja optužnice za te događaje.

Odgovornost za napad je, međutim, preuzeo Milan Radoičić, jedan od dotadašnjih vođa Srpske liste (SL), sestrinske stranke Srpske napredne stranke.

Nakon toga Radoičić je u Beogradu priveden, saslušan, a potom za manje od 48 sati pušten, uz zabranu napuštanja zemlje, ali nikakav kazneni postupak u Srbiji protiv njega nije pokrenut.