Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Četiri osobe povrijeđene u pucnjavi u Malmeu

svedska-pucnjava34

Četiri osobe su povrijeđene, od kojih jedna teško, u nedjelju navečer u središtu Malmea, na jugu Švedske, a očigledno je da su ih napadači, koji su se kretali na skuterima uzeli za metu, saopćila je policija.

Pucnjava je izbila malo prije 19.00 sati (17.00 po srednjoevropskom vremenu) u jednoj ulici u četvrti Fosie. Na licu mjesta policijska patrola je odmah zbrinula povrijeđenog i evakuirala ga u gradsku bolnicu.

“Tri druge povrijeđene osobe su same otišle u bolnicu”, precizirala je lokalna policija u saopćenju.

Prema očevicima, navodi dnevni list SydSvenskan, građani su svojim automobilima odvezli povrijeđene prije stizanja spasilaca.

“Napadači su pobjegli na skuteru. Otvorena je istraga zbog pokušaja ubistva. Niko do osumnjičenih nje uhapšen”, navela je policija u saopćenju.

Nekoliko očevidaca je spomenulo utrku između automobila u kojem su se nalazile četiri žrtve i dva skutera.

Automobil kojega su jurili skuteri je skrenuo i udario u stablo. Nekoliko osoba, sakrivenih lica su otvorila vatru na njihov automobil, ispalivši dvadesetak metaka, objavio je dnevni list Expressen.

“Oni su pucali iz vatrenog oružja”, rekao je jedan očevidac.

Jedan povrijeđeni je pogođen u glavu i u kritičnom je stanju.

Iako Švedska ima globalno relativno nizak kriminalitet, pojedine četvrti Štokholma, Geteborga i Malmea od prije nekoliko godina imaju porast nasilja koje vlasti pripisuju rivalitetu između bandi povezanih za kontrolu trgovine drogom i prostitucijom.

Krajem augusta osmogodišnje dijete je poginulo od granate bačene u stan u Geteborgu u kojem je stanovao čovjek iz somalijske zajednice,osuđen u slučaju obračuna, naveo je AFP.