Globus

baltičke države i poljska

Četiri zemlje Evropske unije zabranile ulazak državljanima Rusije

19/09/2022

Četiri države, inače članice Evropske unije, dopuštaju izuzetke za one koji već imaju boravište u evropskim zemljama, za političke disidente te za one koji putuju iz humanitarnih razloga

Tri baltičke zemlje i Poljska zabranile su ulazak ruskim državljanima na svoju teritoriju, prenosi DPA.

Estonija, Latvija, Litvanija i Poljska od danas ne dopuštaju ulazak ruskim državljanima s vizama za Schengen radi turizma, posla, sporta ili kulture.

Četiri države, inače članice Evropske unije, dopuštaju izuzetke za one koji već imaju boravište u evropskim zemljama, za političke disidente te za one koji putuju iz humanitarnih razloga.

Zajednička odluka četiri članice Evropske unije reakcija je na rusku invaziju na Ukrajinu te dolazi nakon što su već ranije suspendirale izdavanje viza i boravišta za ruske državljane.

Ruski su državljani dosad ipak mogli ući na njihovu teritoriju ako su imali vize koje su izdale neke od preostalih članica Schengena, ali i to prestaje danas.

Estonska premijerka Kaja Kallas pozvala je i druge države da se pridruže zabrani koja se još uvijek smatra kontroverznom odlukom u ostatku Evropske unije.

– Moramo koristiti sve dostupne mehanizme kako bismo primorali Rusiju da zaustavi ovaj rat – rekla je u Kallas obraćajući se medijima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.