Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Četnici u Srbiji nakon rehabilitacije Draže imaju pravo na penziju

cetnici

Preživjeli četnici u Srbiji nemaju pravo na regularnu penziju, nego na mjesečnu novčanu naknadu, prenijela je beogradska Politika informaciju iz penzionog fonda Srbije.

Ove godine ta naknada iznosi 22.265 dinara.. Prosječna penzija tek je nešto viša od te “naknade” i u januaru je prema službenim podacima mirovinskog fonda (PIO) iznosila 23.159 dinara.

Naknada se mijenja svake godine, i određuje se kao 50 posto mjesečne prosječne plaće u Srbiji. Politika piše da je prema Zakonu o rehabilitaciji do sada podneseno 40 zahtjeva filijalama Fonda za isplatu penzija bivšim pripadnicima Ravnogorskog pokreta Draže Mihailovića, koji je prošle sedmice rehabilitiran odlukom suda u Beogradu. Pozitivno je riješeno 19 slučajeva i njima se isplaćuje naknada.

[quote_left]Godine u zatvoru računaju se kao dvostruki staž, a priznaje se i vrijeme koje je osoba provela nezaposlena kao nepodobna u tadašnjem režimu[/quote_left]

Srbija je još 2004. bila usvojila zakon kojim se izjednačavaju prava četnika i partizana, pa su i četnici trebali dobiti boračke penzije, no Ustavni sud Srbije ga je poništio 2012. godine. Kad je zakon usvojen, oko 3000 sljedbenika Draže Mihailovića bilo je podnijelo zahtjev da im se prizna status branitelja, a time i pravo na mirovinu. Krajem prošle godine sličan je zakon ponovno upućen u parlamentarnu proceduru.

Politika piše da je trenutno uslov za odobravanje naknade od penzionog fonda to da osoba donese sudsku presudu o rehabilitaciji, pa će joj se staž i naknada računati prema vremenu koje je provela u zatvoru.

Godine u zatvoru računaju se kao dvostruki staž, a priznaje se i vrijeme koje je osoba provela nezaposlena kao nepodobna u tadašnjem režimu.

Procedura nije komplicirana jer čim podnesu zahtjev, odmah imaju pravo na naknadu, piše list. Zbog prava na mirovinu bivši sljedbenici Draže Mihailovića tužili su Srbiju pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, ali evropske sudije nisu našli za shodno da ustanu u zaštitu bivših četnika, prenosi Jutarnji list.