Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"RKI"

Četvrti val koronavirusa zahvatio cijelu Njemačku

njemacka – anadolija

Obraćajući se na konferenciji za novinare u Berlinu, ministar zdravstva Jens Spahn rekao je da je potrebno poduzeti hitne mjere

Njemačko službeno tijelo za kontrolu bolesti pozvalo je danas na ponovno uvođenje ograničenja i mjera za suzbijanje širenja zaraze, budući da je četvrti val pandemije koronavirusa zahvatio cijelu zemlju.

Institut Robert Koch (RKI) izdao je hitan poziv u svom sedmičnom izvještaju “da se veći događaji otkazuju gdje je to moguće ili izbjegnu, te da se smanje svi ostali nebitni kontakti”.

– Sada je 12 i pet – rekao je šef Instituta Robert Koch Lothar Wieler. Bolnice, a posebno jedinice intenzivne njege u mnogim regijama su na izmaku snage, dodao je te upozorio da četvrti val sada pogađa Njemačku u punom jeku, javlja dpa.

Obraćajući se na konferenciji za novinare u Berlinu, ministar zdravstva Jens Spahn rekao je da je potrebno poduzeti hitne mjere.

– Moramo učiniti sve da prekinemo dinamiku. U suprotnom će biti gorak decembar za cijelu zemlju – rekao je Spahn, ali ipak nije još preporučio uvođenje lockdowna.

Ministar zdravstva pozvao je na uvođenje restriktivnog “2G” pravila koje dopušta ulazak na javne događaje samo onima koji su vakcinisani ili koji su se oporavili od Covida-19, te izričito isključio testiranje na virus kao alternativu.

Spahn je također najavio povećanje plata doktorima za davanje vakcina u pokušaju povećanja stope vakcinacije.

Ranije u petak, Institut je objavio još jedan rekord od 263,7 potvrđenih slučajeva koronavirusa na 100.000 ljudi u posljednja 24 sata.

To je peti dan zaredom da je Njemačka objavila novu rekordnu brojku za sedmodnevnu incidencu.