Charlie Hebdo novom karikaturom razbijesnio Italijane

00b13c9c6e1f07db8f09807b98befcd0_L

Francuski satirički list Charlie Hebdo, meta krvavog napada islamista 2015. zbog vrijeđanja islama, u petak je postao metom žestokih kritika Italijana jer je objavio karikaturu o žrtvama nedavnog potresa u kojem je poginulo gotovo 300 ljudi prikazavši ih kao različite vrste tjestenine.

Karikatura pod nazivom “Potres na italijanski način” prikazuje proćelavog muškarca kako stoji prekriven krvlju i s naslovom “Penne u umaku od rajčice”, jako izgrebenu ženu pored njega nazvanu “Zapečene penne” te stopala koja izviruju iz poda srušene zgrade pod nazivom “Lazanje”.

Amatrice, gradić sravnjen sa zemljom u prošlosedmičnom potresu, poznat je po umaku za tjesteninu “amatriciana”.

Gradonačelnik grada Sergio Pirozzi bio je šokiran. “Kako dovraga možete nacrtati karikaturu o mrtvima!”, rekao je, prenosi Ansa.

“Siguran sam da ta neugodna i neprimjerena satira ne odražava francuske osjećaje.”

Diplomati se ogradili

Francusko veleposlanstvo u Rimu objavilo je priopćenje na svojoj internetskoj stranici i Twitteru u kojem ističe da karikatura “apsolutno ne predstavlja” francusko stajalište te da je riječ o “novinarskoj karikaturi koja slobodno izražava mišljenja tih novinara.”

Karikaturu su Italijani žestoko kritkovali na Twitteru, Facebooku i drugdje.

Premijer Matteo Renzi nije je komentarisao, ali drugi italijanski političari jesu. “To nije satira, to je smeće”, rekla je Giorgia Meloni, predsjednica desne stranke Braća Italije.

Charlie Hebdo objavio je na to još jednu karikaturu o potresu na svojem Facebook profilu koja se odnosi na činjenicu da organizovani kriminal kontroliše razne italijanske građevinske tvrtke.

Karikatura prikazuje čovjeka napola prekrivenog ruševinama uz poruku “Talijani, nije vam Charlie Hebdo sagradio kuće, nego mafija!”.