Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cijela Evropa traži malog Azama koji je otet u Beogradu

azam-sirijac-fotoprintskrin-1443779958-753169

Za petogodišnjim dečakom Azamom Aldahamom iz Sirije koji je nestao krajem septembra u Beogradu, kada ga je nepoznati migrant koji se predstavio kao njegov otac, a zatim i kao ujak na silu izveo iz bolnice, traga čitava Evropa jer se sumnja da je otet od svoje porodice u Turskoj.

Priča o malom Azamu osvanula je na britanskom BBC prije nekoliko dana, a kasnije se vijest o njemu proširila na društvenim mrežama poslije objavljivanja reportaže o putu migranata od Sirije do zemalja Zapadne Evrope.

azam-sirijac-fotoprintskrin-1443779958-753167

Snimak malog Azam načinjen je vjerovatno krajem septembra u izbegličkom naselju u centru Beograda kod autobuske stanice, gdje su ljekari pružali prvu pomoć malom Azamu i planirali da ga prebace u bolnicu na dalje liječenje.

Migranti su rekli da je Azama udario automobil u Makedoniji dok su spavali i da od tada mu niko nije pružio prvu pomoć dok nisu došli u Beograd. Novinar je od samog početka postavljao pitanje uz pomoć prevodioca gdje mu se nalazi majka, koju je dječak plačući dozivao, međutim tad je do šatora sa ljekarima došao muškarac, koji se prvo predstavio kao otac, a zatim je neubjedljivo rekao da je on zapravo ujak djeteta, da nemaju novca i da je deo pordice ostao u Turskoj, a oni krenuli na put.

Prevodilac je takođe bio sumnjičav da je to pravi otac djeteta, a još više da je ujak jer je muškarac bio veoma neubjedljiv trudeći se da pruži što manje informacija s obzirom da migranti često pružaju obilje podataka.

Na ubeđivanje ljekara muškarac je jedva ušao u ambulantno vozilo, koje ga je prebacilo do bolnice. Međutim novinar BBC koji je radio reportažu uspio je samo da sazna da se dečaku izgubio svaki trag jer ga je taj muškarac kada su došli u bolnicu na silu odveo u nepoznatom pravcu.

U potragu za malim Azamom angažovana je i organizacija Save the children, a posljednji snimak dječaka već kruži društvenim mrežama.