Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cilj ruske intervencije u Siriji je povećanje cijene nafte?

DV567129

Direktor turskog Instituta za analizu energetskog tržišta i politike (EPPEN) Volkan Ozdemir tvrdi da je jedan od temeljnih ciljeva ruske vojne intervencije u Siriji da se izazove međunarodna kriza zbog koje će cijena barela nafte porasti na 60 dolara po barelu.

Ističući kako je općepoznato da na cijene nafte u svijetu znatno utiču finansijski globalni tokovi, Ozdemir je kazao da je moguće da Rusija zbog nezadovoljstva postojećim odnosom potražnje i potrošnje igra na to da uplitanjem u dešavanja u Siriji izazove senzacionalnu međunarodnu krizu koja bi poremetila globalno finansijsko tržište.

[yuzo_related]

Naglasivši da je najvažniji cilj Moskve da se stvore uvjeti za povećanje cijene barela nafte sa 45 na 60 dolara, Ozdemir smatra da svojim stavom o sirijskom pitanju Rusija svjetskoj javnosti poručuje da neće napustiti svog jedinog saveznika na Bliskom istoku i Istočnom Mediteranu.

„Rusija se predstavlja kao svjetska sila, ali ona nema namjeru, niti mogućnost da se ponovo penje na najviše nivoe međunarodne političke scene. Sa postojećom ekonomskom situacijom, proizvodnim kapacitetima i vojnom industrijom Rusija ne može oživjeti dvopolni sistem međunarodnih odnosa. Umjesto toga, ona može da radi na tome da na strateški važnim pitanjima poput Ukrajine pokuša maksimalno nametati partnerstvo i konkurenciju prema Zapadu. Rusija tu nema neprijateljskih poriva“, kazao je Ozdemir.

Kazao je da Moskva, prije svega, želi da u slučaju eventualnih podjela u Siriji pomogne da vlast predsjednika Bashara al-Assada zadrži kontrolu na izlazu na Sredozemno more i tako ostvari kontrolu nad naftnim resursima u regiji. Tvrdi da ruske zračne snage upravo zbog toga pod izgovorom napada na ISIS izvode i napade na druge opozicione grupe koje su protiv Assada.

„Ukoliko se aktuelni trend na globalnoj sceni nastavi, Rusija bi mogla u narednom periodu da se dodatno približi Kini. Ukoliko i dođe do ponovne uspostave dvopolnog sistema međunarodnih odnosa, istočna adresa svakako ne bi bila Moskva, već Peking.”

Ozdemir dalje tvrdi da Rusija racionalnim potezima o međunarodnim pitanjima, poput krize u Ukrajini, pokušava da sebi stvori bolju konkurentnost prema Zapadu i tako održi vlast predsjednika Vladimira Putina.

„Ukoliko se aktuelni trend na globalnoj sceni nastavi, Rusija bi mogla u narednom periodu da se dodatno približi Kini. Ukoliko i dođe do ponovne uspostave dvopolnog sistema međunarodnih odnosa, istočna adresa svakako ne bi bila Moskva, već Peking.”

Ukazujući na finansijsku moć Kine, Ozdemir je kazao da se Rusija sada naginje ka istoku i pokušava da činjenjem ustupaka Kini zadrži svoj položaj u strateškim geopolitičkim mjestima poput Krima.