Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HIMARS ne leti toliko

Čime su Ukrajinci danas gađali Luhansk?!

luhansk screen

Ruska novinska agencija TASS citirala je bivšeg dužnosnika u Luhansku koji je rekao da su “ukrajinske oružane snage prvi put upotrijebile projektile dometa od 150 kilometara”, javlja CNN

Prema videosnimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama i stranim medijima, u okupiranom gradu Luhansku na istoku Ukrajine danas su zabilježene su velike eksplozije.

Čelnik samoproglašene Narodne Republike Luhansk Leonid Pasečnik okrivio je Ukrajinu za napad.

“Na terenu su vatrogasci i sve hitne. Utvrđujemo okolnosti događaja i koliki je broj stradalih”, izjavio je Pasečnik.

Prema ukrajinskim izvorima, pogođena je tvornica u Luhansku koja je služila kao baza ruskim snagama.

Grad je do sada rijetko bio na udaru ukrajinskih snaga, budući da je izvan dometa njihovih raketnih sistema dugog dometa, poput HIMARS-a. Od prvih linija fronta taj je grad udalje od 90 do 100 kilometara, a domet HIMRS-a je 80 km.

Ruska novinska agencija TASS citirala je bivšeg dužnosnika u Luhansku koji je rekao da su “ukrajinske oružane snage prvi put upotrijebile projektile dometa od 150 kilometara”, javlja CNN.

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, tokom današnje operacije ukrajinske snage prvo su ispalile takozvane “rakete mamce” ADM-160 MALD na zračni prostor pod ruskom okupacijom.

FOTO: Twitter
Ostaci projektila ADM-160B MALD pronađeni nakon napada

Radi se o projektilima dizajnirani da zaokupe neprijateljsku zračnu odbranu, tako da prave rakete mogu dosegnuti svoje ciljeve.

Podsjećamo, Velika Britanija je ove sedmice saopćila da je u Ukrajinu poslala rakete Storm Shadow koje imaju izuzetno velik domet, čak 250 kilometara.

Rusija: Potez Velike Britanije je “ozbiljna eskalacija situacije”

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo kako je odluka Ujedinjenog Kraljevstva da Ukrajini pošalje rakete dugog dometa Storm Shadow ozbiljna eskalacija situacije. Dodali su kako imaju pravo “poduzeti sve potrebne radnje” kako bi odgovorili na ovaj potez.

“Ovu odluku smatramo još jednim krajnje neprijateljskim korakom Londona, usmjerenim na daljnje nabildavanje Ukrajine oružjem, koji dovodi do ozbiljne eskalacije situacije u zoni specijalne vojne operacije (tako Rusi zovu brutalnu agresiju na Ukrajinu). Slanje visokopreciznih projektila, koji imaju domet preko 250 km, pokazuje neviđen nivo uključenosti Britanije u sukob u Ukrajini”, stoji u saopćenju.