Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zelenski: Rusija je spremna za poraz

Zelenski
Foto: Screenshot

Postoji velika vjerovatnost da će ukrajinska kontraofenziva biti uspješna, kazao je Pavel

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u svom posljednjem obraćanju kazao kako je Rusija već spremna za poraz.

“Naše trupe se moraju pobrinuti da taj ruski osjećaj poraza pretvore kod njih u osjećaj bijega, shvaćanja grešaka i gubitaka. Zahvaljujem svima koji uništavaju neprijatelja. Zahvalan sam svima koji, uprkos svim poteškoćama, vraćaju našu zemlju Ukrajini”, rekao je Zelnski i dodao da će uskoro primiti još više oružja kako bi još bolje porazili agresora.

Pavel: Ruska vojska pati od ozbiljnih problema

“Planirana i očekivana ukrajinska kontraofanziva koja ima za cilj ponovno osvajanje teritorija koje je okupirala Rusija ima dobre izglede za uspjeh, ali može sa sobom donijeti velike žrtve ako Moskva dobro iskoristi svoj unaprijed pripremljen plan odbrane”, rekao je češki predsjednik i bivši general NATO-a Petr Pavel.

Dodao je kako će Ukrajina na kraju od Zapada dobiti borbene avione koje je zatražila. Upozorio je, međutim, da ih je nemoguće isporučiti na vrijeme za nadolazeću ofanzivu te da postoje veći prioriteti poput municije, piše Sky News.

“Postoji velika vjerovatnost da će ukrajinska kontraofenziva biti uspješna, jer je Ukrajina motivirana, dobro pripremljena, njene su trupe iskusne i sigurno ne podliježu takvim nedostacima kao ruska vojska”, kazao je Pavel.

“Ruska vojska pati od ozbiljnih problema u logistici i moralu, ali ne treba očekivati kolaps odbrane. Rusija je imala vremena pripremiti relativno kvalitetnu odbranu na nekoliko linija, koja će, ako se učinkovito koristi, nanijeti Ukrajini velike gubitke”, dodao je.

“Nije moguće reći koliki bi teritorij Ukrajina mogla vratiti jer su mogući različiti scenariji. Stvari se ne događaju uvijek prema željama i planovima, ali mislim da su šanse za značajan uspjeh Ukrajine zaista velike”, smatra češki predsjednik.