Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Trumpove kampanje priznao krivicu za davanje lažnih izjava

Donald Trump

George Papadopoulos, bivši savjetnik za vanjsku politiku Trumpove kampanje, priznao je krivicu za davanje lažnih izjava FBI-u, nakon što je lagao o svojoj interakciji sa stranim zvaničnicima bliskim ruskoj vladi.

U sudskim dokumentima koji su otpečaćeni u ponedjeljak navodi se da je Papadopoulos “lažno opisao svoje interakcije s određenim stranim državljanom koji je razgovarao o ‘skandalima’ u vezi s email porukama” koje se tiču Hillary Clinton, javlja CNN.

Papadopoulos je agentima FBI-a lagao o “vremenu, opsegu i prirodi njegovih odnosa i interakcija s određenim stranim državljanima za koje je on mislio da su bliski s visokim zvaničnicima ruske vlade”, navodi se u žalbi.

Mueller je potpisao izjavu od 14 stranica o Papadopoulosovim prekršajima, u kojoj se navode činjenice o ovom slučaju.

Pored toga, bivši zvaničnici Trumpove kampanje Paul Manafort i Rick Gates u ponedjeljak su se predali posebnom savjetniku ministarstva pravde Robertu Muelleru.

Optužnica protiv Manaforta i Gatesa sadrži 12 tačaka, uključujući zavjeru protiv SAD-a, pranje novca, i davanje lažnih izjava.

Predsjednik Donald Trump se u ponedjeljak ujutro distancirao od Manaforta, upitavši u objavi na Twitteru zašto se ne provodi istraga protiv Hillary Clinton.