Sky News

Član tzv. Islamske države otkrio zašto su žrtve bile tako mirne prije egzekucije

jihadi john

Video snimci egzekucija koje su vojnici Islamske države puštali godinama u javnost gotovo uvijek izazivali su dileme radi li se o pravim ili namještenim snimcima

Snimci koji su obilježili brutalnost Islamske države su oni na kojima egzekutori stoje pored taoca i obično drže nož ili neko vatreno oružje.

Video snimci egzekucija koje su vojnici Islamske države puštali godinama u javnost gotovo uvijek izazivali su dileme radi li se o pravim ili namještenim snimcima. Naime, prilikom odrubljivanja glava, sam trenutak egzekucije nikada nije bio ni na jednom snimku, što je i dovodilo u pitanje vječne sumnje u autentičnost snimaka, piše Express.hr.

No, osim toga, na snimcima je još jedan detalj redovno privlačio pažnju, a to je nevjerovatna smirenost i mirnoća taoca dok čekaju vlastitu egzekuciju. Naime, zašto bi taoci svojom smirenošću uopće pristali biti dio terorističke propagande, kad znaju da je konačni rezultat njihova smrt?

U intervjuu kojeg je Sky News objavio, jedan bivši pripadnik Islamske države je kazao kako to nije slučaj. Naime, objasnio je kako su taoci na snimcimaa mirni jer su već ranije bili u takvoj situaciji. Nisu znali da je to njihova zadnja snimka.

Saleh, kako se predstavio za Sky News, ispričao je kako su monstrumi više puta prije pravog pogubljenja taoce izlagali “lažnim pogubljenjima”. Snimili bi se s taocem, rekli u kameru šta su htjeli i vratili se skupa s taocem u grad. I sam Saleh je taocima znao govoriti da neće biti ubijeni.

– Rekao bih im da ne brinu, da im se ništa neće dogoditi i da samo snimamo video u kojem od njihove vlade tražimo da prestanu s napadima na Siriju. Govorio sam im: S tobom nemamo nikakvih problema, ti si samo posjetitelj u ovoj zemlji – kazao je, te dodao kako su džihadisti znali da će s vremenom svakog taoca ubiti.

Taocima su čak davali arapska imena, kako bi ih uvjerili da su na sigurnom, da su među prijateljima i tako su ih smirivali. Japanskom taocu Kenji Gotousu tako su dali ime Abu Saad.

Ovaj intervju bio je prvi put da su nagađanja o “lažnim egzekucijama” potvrđena i to od nekoga ko je u svemu tome učestvovao.

New York Times je prvi prije dvije godine objavio kako postoji mogućnost da se to događa, te naveli da je novinar James Foley bio među taocima koji su prolazili kroz takvu strahotu.