Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brisel

Članice EU nisu postigle sporazum o novim sakcijama Rusiji

eu evropska unija unsplash

Nove sankcije Moskvi obustavljene su neslaganjem oko toga da li bi EU trebalo da olakša prolazak ruskog izvoza đubriva kroz evropske luke, čak i u slučaju kada su kompanije za proizvodnju đubriva u vlasništvu oligarha s crne liste

Zemlje članice Evropske unije nisu uspjele da se dogovore oko devetog paketa sankcija Rusiji u razgovorima kasno u srijedu, saopćili su diplomati, dok su se lideri EU okupili u četvrtak u Bruxellesu na svom posljednjem ovogodišnjem samitu.

Zemlje su se primakle dogovoru u pregovorima u srijedu, ali Poljska i neke druge zemlje i dalje imaju primjedbe, rekao je Reutersu jedan diplomata EU, dodajući kako se očekuje da će novi nacrt biti proslijeđen u četvrtak navečer.

Nove sankcije Moskvi obustavljene su neslaganjem oko toga da li bi EU trebalo da olakša prolazak ruskog izvoza đubriva kroz evropske luke, čak i u slučaju kada su kompanije za proizvodnju đubriva u vlasništvu oligarha s crne liste.

Neki kažu da ograničenja EU predstavljaju prijetnju sigurnosti hrane za zemlje u razvoju, dok drugi tvrde da bi njihovo ublažavanje omogućilo ruskim oligarsima koji posjeduju kompanije za proizvodnju gnojiva da izbjegnu sankcije EU protiv njih.

Jedan diplomata EU rekao je da Poljska i baltičke zemlje poručuju drugim državama da se zavaravaju ako misle da puštanje ruskih đubriva neće biti zloupotrebljeno kao rupa za oligarhe.

Neke zemlje članice žele da Svjetski program hrane bude uključen u odobravanje izvoza đubriva u zemlje kojima je to potrebno.