Globus

novi udarac putinu

Članice EU se dogovorile: Cijena ruske nafte ograničena na 60 dolara po barelu

02/12/2022

Ograničenje cijene, dogovoreno na nivou ambasadora članica EU u Bruxellesu u petak, povezano je s ranijom odlukom zemalja G7 o sankcionisanju ruskog naftnog izvoza

Članice Evuropske unije dogovorile su ograničavanje cijene ruske nafte na 60 dolara po barelu, u skladu s prijedlogom G7, rekli su evropski diplomati agenciji dpa.

Ograničenje cijene, dogovoreno na nivou ambasadora članica EU u Bruxellesu u petak, povezano je s ranijom odlukom zemalja G7 o sankcionisanju ruskog naftnog izvoza.

Do dogovora je došlo nakon što je Poljska pristala na dogovor Evropske unije o ograničenju cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu, što omogućuje EU da krene dalje s formalnim odobravanjem sporazuma tokom vikenda, rekao je u petak poljski ambasador pri EU Andrzej Sados.

Sados je rekao da će sporazum biti službeno objavljen u nedjelju, dan prije stupanja na snagu embarga EU na naftu.

Šta je cilj ograničenja cijena

Ograničenje cijena, ideja G7, ima za cilj smanjiti ruski prihod od prodaje nafte, istovremeno sprječavajući skok globalnih cijena nafte nakon što embargo EU na rusku sirovu naftu stupi na snagu 5. decembra.

Mehanizam predviđa plafon od 60 dolara za barel nafte koja se prodaje trećim zemljama, zajedno s embargom EU.

“Možemo službeno potvrditi tu odluku”, rekao je Sados.

“EU ostaje jedinstvena i solidarna s Ukrajinom”, objavilo je češko predsjedništvo u tvitu.

Ono što je EU na raspolaganju u skladu s tim ograničenjem je zabraniti pružanje određenih usluga za ruske isporuke nafte, uključujući osiguranje, finansiranje i tehničku pomoć, ako je nafta prodana iznad cijene od 60 dolara.

Ograničenje izvoza ruske nafte ima za cilj ograničiti prihode Rusije od povećanja cijena energije, a time i mogućnost finansiranja njenog rata protiv Ukrajine.

Ruska proizvodnja nafte bi zbog te odluke početkom iduće godine mogla pasti za 500 do milion barela nafte dnevno, prenosi Reuters dva izvora iz ruske naftne industrije.

Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 87 dolara budući da su trgovci na oprezu uoči razgovora vodećih proizvođača o opskrbi i stupanja na snagu embarga EU na rusku naftu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.