Clintonova i Trump pobjednici “super-utorka”

clinton i trump

Republikanski kandidat Donald Trump i demokratska kandidatkinja Hillary Clinton na predizborima u utorak ostvarili su po sedam pobjeda i napravili značajan korak u osvajanju stranačkih nominacija za američke predsjedničke izbore u novembru.

Na birališta je izašlo 12 saveznih država – Alabama, Aljaska (samo za republikance), Arkansas, Colorado, Georgija, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Teksas, Vermont i Virginia te se stoga  taj dan naziva i “superutorak”.

Prema projekcijama američkih tv mreža i Trump i Clinton pobijedili su u sedam američkih saveznih država. Newyorški multimilijarder pobijedio je Alabami, Arkansasu, Georgiji, Massachusettsu, Tennesseeju, Virginiji i Vermontu, dok je bivša američka državna sekretarka pobijedila u Alabami, Arkansasu, Georgiji, Massachusettsu, Tennesseeju, Teksasu i Virginiji.

Trumpov konkurent, teksaški senator Ted Cruz, pobijedio je u svojoj rodnoj državi te susjednoj Oklahomi, a u Minnesoti senator Marco Rubio, inače favorit republikanskih vođa.

Bernie Sanders, suparnik Clinton za nominaciju demokrata, pobijedio je u četiri države – rodnome Vermontu te u Oklahomi, Minnesoti i Coloradu.

“Superutorak” je najveći dan u utrci za stranačke nominacije za kandidata za izbore 8. novembra na kojima će se birati nasljednik demokratskog predsjednika Baracka Obame.

Glasanje se provodi od istočnih država do Teksasa i Minnesote, a prva birališta zatvorena su u 19 sati po istočnoameričkom vremenu (1 sat po srednjoevropskom) u Vermontu, Virginiji i Georgiji, a kandidati obiju stranaka natječu se za oko 20 posto od ukupnog broja delegata za nacionalne stranačke konvencije.

U svom govoru Clinton (68)  je, ne navodeći Trumpovo ime, kazala da ulozi na izborima “nikada nisu bili veći, a retorika koja se čula s druge strane nikad nije bila niža”. “Pokušaj da se podijeli Amerika između nas i njih nije u redu, i nećemo dopustiti da to radi”, dodala je.

“Ja sam ujedinitelj”, izjavio je, pak, 69-godišnji Trump novinarima u Palm Beachu na Floridi, odbacujući zabrinutost zbog retorike koju koristi.