Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CNN: Dijelovi Evrope u kojima bi mogao početi Treći svjetski rat

maapa

NATO trenutno ima dvije slabe tačke u istočnom dijelu Evrope koje bi Rusija mogla iskoristiti i tako zauzeti dijelove pojedinih evropskih zemalja kao što je to učinila sa ukrajinskim Krimom. Ukoliko do toga dođe započeo bi Treći svjetski rat, piše CNN.

Trenutno najranjiviji prostor NATO-a jeste linija od 96 kilometara između Litvanije i Poljske koja ujedno dijeli rusku enklavu Kalinjingrad od njihovog saveznika Bjelorusije.

Ukoliko bi Rusija presjekla ovu liniju, na taj način tri baltičke države (Litvanija, Estonija i Latvija) bile bi teritorijano odvojene od ostatka Evrope. Upravo iz bojazni da bi se ovo moglo desiti, američki potpredsjednik Joe Biden nedavno se sastao sa predsjednicima tri baltičke zemlje uvjeravajući ih da NATO stoji uz njih.

CNN navodi da je Rusija u Kalinjingradu nedavno postavila rakete sa dometom od preko 480 kilometara. Osim toga, ruski avioni su u proteklom periodu u više navrata ušli u estonski zračni prostor.

Evropa i NATO su ranjivi i u Poljskoj. Ova zemlja još uvijek očekuje od SAD-a ranije obećanu pošiljku raketa koje bi služile u odbrambene svrhe u slučaju napada Rusije.