Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američka novinska mreža

CNN otpustio tri zaposlenika koji se nisu vakcinisali protiv COVID-19

office_koronavirus

To je jedan od prvih primjera otpuštanja osoblja u SAD-u zbog kršenja obaveze koje su neke firme uvele kada je u pitanju vakcinacija

Američka novinska mreža CNN otpustila je tri zaposlenika zbog dolaska u kancelariju, a da nisu bili vakcinisani protiv COVID-19, pišu američki mediji.

To je jedan od prvih primjera otpuštanja osoblja u SAD-u zbog kršenja obaveze koje su neke firme uvele kada je u pitanju vakcinacija.

U SAD-u je legalno da firme zahtijevaju od zaposlenika da budu vakcinisani.

Mnoge velike firme, uključujući Facebook i Google, kažu da će zahtijevati vakcinaciju zaposlenika kada se u potpunosti ljudi počnu vraćati na rad u kancelarije u narednim mjesecima.

Šef CNN-a Jeff Zucker spomenuo je otkaz u dopisu firme koji je poslan u četvrtak i koji je vidjelo nekoliko američkih medija.

Vakcinacija je obavezna za svakoga ko se prijavi da je došao na posao i radi s bilo kojim drugim zaposlenikom ili ide u ured, navodi se u dopisu.

U maju je američka vlada saopćila da je zakonito da poslodavci zahtijevaju od osoblja koje dolazi na radno mjesto da se vakciniše protiv COVID-19.

Glavni avioprevoznici Delta i United Airlines zahtijevaju od novih zaposlenika da pokažu dokaz o vakcinaciji.

Predsjednik SAD-a John Biden naredio je saveznim službenicima da pokažu dokaz o vakcinaciji ili da budu podvrgnuti obaveznom testiranju i nošenju maski.