Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Afganistan

CNN: Talibani stavili u kućni pritvor Karzaija i Abdullaha

karzai

Prema izvoru, Karzai i Abdullah sada su efektivno u kućnom pritvoru u Kabulu bez svojih tjelohranitelja i sad se nalaze u nemilosti talibana

Talibani su danas ukinuli sigurnosnu pratnju bivšem afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju i Abdullahu Abdullahu, afganistanskom zvaničniku koji vodi Visoko vijeće za nacionalno pomirenje, saznaje CNN iz svojih izvora.

Talibani su u ponedjeljak oduzeli oružje Karzaijevom osiguranju i oduzeli mu vozila, što je navelo bivšeg predsjednika da se preseli kod Abdullaha, rekao je izvor. U srijedu su talibani kasnije pretražili i Abdulahovu kuću i oduzeli mu osiguranje i vozila.

Prema izvoru, Karzai i Abdullah sada su efektivno u kućnom pritvoru u Kabulu bez svojih tjelohranitelja i sad se nalaze u nemilosti talibana.

Prošle sedmice, portparol talibana rekao je za CNN da ta grupa želi formirati inkluzivnu vladu.

Potom je rekao da je razgovarao s bivšim predsjednikom Karzaijem i bivšim izvršnim direktorom vijeća Abdullahom, koji su odlučili ostati u Kabulu kada su talibani zauzeli glavni grad prije više od sedam dana.

Abdullah je ranije rekao da se nada da će talibani formirati inkluzivnu vladu, kaže izvor za CNN. Ali sada je mnogo manje optimističan.