suđenje za terorizam

Svjedokinja prepoznala Jahju Vukovića, optuženog za ratovanje u Siriji

873×400

“Muž je od svoje jedinice dobio kuću u mjestu blizu turske granice, gdje sam boravila i bila domaćica. Taj teren je kontrolisala ‘Džabhat al-Nusra’, koja se borila protiv režima Bašara al-Asada”, rekla je svjedokinja

Na suđenju Jahji Vukoviću zbog ratovanja u Siriji, svjedokinja je ispričala kako je optuženog srela tokom boravka u ovoj zemlji 2016. i 2017. godine, te da je vjerovatno bio u jedinici u sklopu organizacije “Džabhat al-Nusra”.

Svjedokinja koja je na današnjem ročištu oslovljavana kao “Svjedok A” boravila je u Siriji sa svojim suprugom, koji je bio borac “Džabhat al-Nusre”. Kako je ispričala, ona je u Siriju iz Bosne i Hercegovine došla preko Turske, a put je finansiran iz Austrije. Kasnije se vratila u BiH zbog rata i nesigurnosti koju je osjećala.

“Muž je od svoje jedinice dobio kuću u mjestu blizu turske granice, gdje sam boravila i bila domaćica. Taj teren je kontrolisala ‘Džabhat al-Nusra’, koja se borila protiv režima Bašara al-Asada”, rekla je svjedokinja.

Kako je kazala, tu je bilo dosta muškaraca iz “našeg govornog područja”, a jedan od njih je bio Nusret Imamović, koji je uživao veliki ugled. Na upit tužitelja Dubravka Čampare, svjedokinja je odgovorila kako optuženog Jahju Vukovića poznaje odranije i da je bio poznat kao Abdulaziz.

“Viđala sam ga na slikama, i na ulici, i dolazio je kod nas kući kada sam boravila u Siriji. (…) Muž je za njega govorio da je pametan i djetinjast”, rekla je svjedokinja, koja je na upit tužitelja kazala kako je Vuković bio u jedinici s njenim suprugom.

Rekla je da je sa sobom nosio oružje, ali je istakla kako su tada svi nosili oružje, uključujući civile.

“Vjerujem da je bio u ‘Džabhat al-Nusri’”, kazala je svjedokinja, dodavši kako ljudi u tom području nisu mogli birati.

U sudnici je pušten video na kojem je svjedokinja prepoznala svoga supruga i Vukovića. Tužilaštvo je, pored niza dokumenata, kao što su zapisnik o pretresu i prepoznavanju fotografija te Vukovićev pasoš, videomaterijal uvrstilo u dokaze, čime je završen dokazni postupak.

Optužnica tereti Vukovića da je od 2014. do 2020. godine boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama jedinice “Al-Nusra Front”, koja je proglašena terorističkom organizacijom. Prema optužnici, Vuković je pod imenom Abdulaziz učestvovao u terorističkim aktivnostima.

Advokat Senad Dupovac, branilac Vukovića, pitao je svjedokinju da li je optuženog ikada gledala direktno, na što je ona odgovorila kako nije jer je to bilo zabranjeno, da ga je viđala na fotografijama i da je znala samo ono što bi joj rekao njen suprug.

“Suprug je govorio kako on nije bio spreman za stanje u Siriji, za običaje i za ratovanje. Moj muž je kazao kako je Jahja bio primoran biti tu”, izjavila je svjedokinja.

Dupovac je naveo kako će i Odbrana koristiti pasoš kao dokaz, ali u “pozitivnom svjetlu” jer se Vuković dobrovoljno vratio u BiH te da nije deportovan.

Iznošenje završnih riječi Odbrane i Tužilaštva BiH zakazano je za 30. septembar 2021. godine.